IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ обявиха BlackBerry за обществена заплаха

Властите в емирствата следят строго всеки поток от информация, но данните на BlackBerry се съхраняват на място, което не е под юрисдикцията на ОАЕ

10:33 | 28.07.10 г.
Проблемът с BlackBerry в ОАЕ не е от вчера, според производителя засеченото преди време изтичане на информация е заради шпионски софтуер. Снимка: RIM
Проблемът с BlackBerry в ОАЕ не е от вчера, според производителя засеченото преди време изтичане на информация е заради шпионски софтуер. Снимка: RIM

Властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха смартфона BlackBerry за потенциална заплаха за националната сигурност, съобщава AP.

Причината е в това, че потребителските данни се съхраняват в чужбина, където Арабските емирства, известни със строгата ръка, с която регулират мрежите на телефонните оператори, не могат да контролират потока от информация.

Обявлението е във връзка с политиката на ОАЕ да следи потока на информация сред емирствата, в които влизат бизнес гигантът Дубай и богатото на петрол Абу Даби. Федерацията активно следи уебсайтовете и други медии, като съблюдава за признаци за заплаха за националната сигурност или религиозните ценности.

Арабските емирства не за първи път повдигат въпроса за ползвателите на BlackBerry. Преди една година пострадаха 145 хиляди смартфон потребители на най-големия мобилен оператор в страната. Заради актуализация и инсталиране на нов вид приложение на телефоните се получи изтичане на информация и данните на потребителите станаха достояние на трети лица.

От канадската компания RIM, производител на BlackBerry, обясниха, че подобрената версия на софтуера, който се е разпространявал, всъщност е бил шпионски вариант, позволил личната информация да стане обществено достояние.

За да предпази гражданите на емирствата от повторно изтичане на информация, Телекомуникационният регулаторен орган обяви, че смартфоните управляват и съхраняват информация за потребителите по ненадежден начин и поради това представляват заплаха за националната сигурност.

Неодобрението към смартфона BlackBerry се прояви и от други страни. Така например в Бахрейн потребителите, които обменят информация, новини и данни посредством чат услугата на устройството, са застрашени от съда. Индийските държавни агенции също изразили загрижеността си, свързана със сигурността на устройствата – според местното издание Economic Times начинът, по който смартфоните съхраняват данните на потребителите, крие потенциална опасност за страната.

Една от основните разлики между BlackBerry и другите смартфони и комуникационни устройства е криптирането на електронна поща и изпращането на информация. Благодарение на тази функция BlackBerry е много разпространено в корпоративните среди, където защитата от подслушване или следене на кореспонденцията от трети лица е задължителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още