IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стари iPod-и се продават за хиляди долари

Абсолютен рекорд е цената от 90 хил. долара за версия с 30 ГБ памет на iPod classic от второ поколение и специалната U2-Edition

18:01 | 14.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

iPod на Apple далеч не е първият MP3 плеър, но е първият успешен. Някои по-ранни екземпляри на iPod от началото на новия век, когато устройството беше предмет на лукса, междувременно достигат цена от няколко хиляди евро в Ebay, опаковани в подаръчна опаковка, пише британският Guardian.

Така например iPod от второ поколение в оригинална опакова се продава в платформата за онлайн търгове за 20 000 долара. Никой все още не е наддавал, но има 19 регистрирани наблюдатели.

А iPod shuffle от трето поколение, също в оригинална опаковка, се продава за 1000 долара, iPod от пето поколение в бяло – за 1400 долара. За един iPod mini от първо поколение се искат дори 2500 долара.

Тези цени са напълно реалистични, коментира вестникът. Още в края на 2014 г. компанията Terapeak започна да наблюдава цените на класическите iPod в Ebay. Според нея преди всичко по-ранни iPod и по-стари MP3 плеъри може да се продават на цени като за ценители и колекционери. 

Така например iPod classic от второ поколение с памет от 10 ГБ и оригинална опакова е достигнал цена от 2500 долара, а устройство с 5 ГБ памет е продаден за 3550 долара.

Абсолютен рекорд е цената от 90 000 долара за версия с 30 ГБ памет на iPod classic от второ поколение и специалната U2-Edition. А такива U2-Edition-iPod-и се продават дори без оригинална опаковка за не по-малко от 7000 долара.

Високите цени важат почти само за устройства с оригинални опаковки – само те се считат за колекционерски. За употребявани нормални джаджи от първо поколение с нормални следи от употреба според данните на Terapeak цените са между 350 и 400 долара. Един нормален употребяван iPod от първо поколение в Ebay може да се намери и за 200 евро.

При това рядкостта на тези устройства не е толкова висока – за сметка на това обаче те имат култов статус, защото са джаджите, които спасиха Apple от фалита. Едно много по-рядко устройство от същия период не се търгува за по-висока цена. Устройството Zune на Microsoft със 120 ГБ памет се предлага за 350 долара. То трябваше да стане големият конкурент на iPod, но се провали, а производството бе преустановено през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още