IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Swatch пуска часовник, извършващ разплащания

Проектът е създаден в партньорство с китайски банкови гиганти

13:39 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарският производител на луксозни часовници Swatch Group стартира партньорство с китайски банкови гиганти за продажбата на часовник, който може да извършва плащания в обекти за търговия на дребно в азиатската страна. С този ход компанията отправя предизвикателство към умните часовници на Apple и Samsung, пише Bloomberg.

Часовникът ще позволи на потребителите да плащат във всички магазини в Китай, които разполагат с устройства на UnionPay, твърди швейцарската компания. 

Фирмата работи по проекта заедно с Bank of Communication (Bocom), една от петте най-големи китайски банки.

Устройството носи името Swatch Bellamy и ще се продава в Китай в обектите на Bocom и Swatch от януари следващата година на цена от 580 юана (91 долара). Планира се по-късно да бъде пуснат в САЩ и Швейцария, обяви главният изпълнителен директор на Swatch Ник Хайек.

Часовникът работи по подобие на банкова карта благодарение на комуникационен чип, разположен под циферблата.

На въпрос защо Swatch Bellamy се продава първо в Китай, Хайек обясни, че въпреки че Swatch винаги е възприемала родната си Швейцария за първа локация, за да се направи нещо ново с местните банки са нужни месеци и дори години.

Представянето на часовника се случва в момент, в който швейцарските производители на часовници страдат от свиването на китайския пазар, след като правителството започна антикорупионна кампания, която не насърчава скъпите подаръци по високите етажи на властта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още