Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хай-тек

Защо Япония е обсебена от идеята за роботите?

Може би умните роботи не са заплаха за работните места, пише CNBC

Защо Япония е обсебена от идеята за роботите?

Снимка: Архив Ройтерс

Рядко минава седмица, без в медиите да се появи заглавие за нов вид робот, създаден в Япония. Независимо дали правят коктейли, работят в ресторанти, или комбинират телефонни обаждания с лична компания, манията по тези устройства в азиатската страна е наистина голяма, пише CNBC.

Автоматизацията, която заплашва работните места?

Автоматизацията в Япония е свързана не със заплаха за работните места, а по-скоро с икономическо оцеляване. През 2014 г. премиерът Шиндзо Абе обяви реформи, с които се надява, че ще помогне пазарът на роботи да достигне 21 млрд. долара до 2020 г. Докато страната се бори с липсата на достатъчно работници, тя се опитва да стане най-голямото общество в света, подкрепяно в много отношения от роботите.

Роботите като „нещо, което трябва да имате“

Икономистите спорят, че Япония трябва или да приеме повече имигранти, или да въведе повече роботи, които да работят.

Населението на Япония намалява с най-бърз темп в глобален мащаб. Страната продава повече памперси за възрастни, отколкото за деца, и има все по-малко работници, които да поддържат застаряващото заселение, а това води до по-слаб икономически растеж.

Уволнен сте“

Ако мислите, че роботите ще превземат напълно сектора на услугите, помислете отново. Много от роботите, които CNBC разглежда в банки, ресторанти и магазини в Токио, не са напълно приети от потребителите заради полезността им. По-скоро са разглеждани като новост, свързана с игри и бързо взаимодействие, докато чакат. А може би забавлението е част от тяхната цел?

Два от роботите, за които говори CNBC, грабнаха вниманието на целия свят миналата година, но вече не са ползвани в услугите. Става дума за хуманоиден робот в универсалните магазини и робот, който имаше за цел да помага на пътуващите, докато са на гарата. Не е ясно дали роботите са премахнати, защото са били неефективни или целта е била просто да бъдат тествани.

И все пак роботите все още не са превзели света.  

гледано: 4861   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
21 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хай-тек
Двама от музикантите от U2 инвестират в ирландски технологичен фонд