IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Apple се сринаха с над 8% в следборсовата търговия

Въпреки рекордните продажби производителят шокира анализаторите с резултатите и очакванията си

09:47 | 28.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Apple се сринаха с над 8% в следборсовата търговия

Американският технологичен концерн Apple разочарова фондовия пазар с данните за продажбите на своите iPhone и прогнозата за продажбите за текущото тримесечие. Групата обяви в понеделник след затваряне на пазара, че е постигнала през първото фискално тримесечие рекордни продажби на смартфоните си, пласирайки 51 млн. iPhone. Анализаторите очакваха обаче, че през важния Коледен сезон Apple ще надмине рекорда от 55 милиона броя. В следборсовата сесия акциите загубиха над 8% от стойността си, или 50 долара.

В допълнение перспективите на технологичната група за текущото тримесечие накара инвеститорите да се притеснят. Apple очаква приходи от продажби в размер на 42-44 млрд. долара. Анализаторите обаче се надяваха на приходи от 46 млрд. долара.

„Тримесечието, приключващо през март, е особено важно заради алианса с China Mobile. Неочаквано ниската прогнозата за продажбите е тревожен знак“, каза анализаторът Браян Колебо от Morningstar. От средата на януари Apple продава своите продукти и чрез най-големия мобилен оператор в Народната република China Mobile. Това трябва да осигури на компанията глътка въздух. 

Apple отчете и рекордна печалба на акция - 14,50 за акция, като надмина по този показател собствените си очаквания и тези на Wall Street.

Въпреки сътрудничеството с China Mobile Apple има нужда в дългосрочен план от нови предложения. Вероятно и заради това слуховете за въвеждането на компютърно базирани гривни, Apple TV или iPhone с по-голям екран не спират.

С продадените 26 млн. iPad Apple отвърна на очакванията на пазара за последното тримесечие. Една година по-рано Apple продаде 22,9 милиона таблети. Продажбите на Mac компютри са нараснали от 4,1 на 4,8 млн. броя. Приходите Apple увеличава до общо 57,60 милиарда от 54,5 милиарда долара преди година. Нетната печалба обаче въпреки рекордните приходи от продажби остава стаблна на нивото от 13,10 милиарда долара.

И така - Apple е изправен пред някои неясноти. Така например агресивният финансов инвеститор Карл Айкан се опитва да повлияе на политиката на компанията и призовава значително повече пари от огромните парични резерви да бъдат предоставени на акционерите. За да получи гласност 77 -годишният инвеститор от няколко месеца редовно увеличава своя дял в Apple.

В същото време калифорнийската група не успява да догони лидера на световния пазар на смартфони Samsung. Въпреки това обаче и южнокорейците преминават през трудности и през коледния сезон за първи път от две години насам отчетоха спад в печалбите.

Южнокорейската компания представи нов рекорд през четвъртото тримесечие на 2013 г. с 86 милиона продадени смартфони и увеличи преднината си пред Apple, показаха във вторник данните на компанията Strategy Analytics. Така компанията успя да циментира водещата си позиция на световния пазар на смартфони с дял от 29,6%. Apple държи 17,6 на сто.

И двете компании обаче са изправени пред предизвикателство - силен ръст на китайските доставчици Huawei Technologies и Lenovo Group. Huawei е продадала 16,6 милиона смартфона през последното тримесечие на 2013 г., а Lenovo - 13,6 млн. броя. Пазарният дял на китайците е съответно 5,7% и 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
lordrad
преди 10 години
"За да получи гласовитост, 77 -годишният инвеститор от няколко месеца редовно увеличава своя неговия дял в Apple."Не разбрах, кое увеличава своя или неговия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още