IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на GoPro се сринаха с 10% след първия й отчет като публична компания

Резултатите на производителя на видео камери с висока резолюция биха прогнозите, но това не попречи на разпродажбите

11:13 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на GoPro се сринаха с 10% след първия й отчет като публична компания

Първият тримесечен отчет на GoPro като публична компания се оказа истинско разочарование за инвеститорите. Това се случи въпреки постигнатите по-високи от очакваното резултати, пише MarketWatch.

След публикуването на отчета акциите на производителя на видео камери с висока резолюция, предназначени основно за заснемане на екстремни преживявания, поеха рязко надолу. В часовете за търговия след края на официалната борсова сесия те поевтиняха с 10 на сто до 43,30 долара за брой.

За второто тримесечие на 2014 година GoPro е постигнала 38 на сто ръст на приходите на годишна база и те възлизат на 244,6 млн. долара. Печалбата, след изключване на еднократни ефекти, е в размер на 11,8 млн. долара, или 8 цента на акция. Година по-рано тя беше 3,2 млн. долара, или 3 цента на акция.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 6 цента на акция при 238 млн. долара приходи.

Ако се включат всички еднократни ефекти, GoPro отчита загуба 19,8 млн. долара – 24 цента на акция, при негативен резултат от 5,1 млн. долара, или 6 цента на акция, година по-рано.

Оперативните разходи на компанията са се удвоили – от 62,8 млн. долара преди година, за второто тримесечие на 2014 година те са 119,5 млн. долара.

Според анализатори големият въпрос е дали GoPro ще успее да поддържа продажбите на своите камери – които са с цена 200-400 долара, на фона на ожесточената ценова война сред конкурентите. През последните години производителите на смартфони непрекъснато подобряват възможностите на камерите си, което дава на потребителите все по-малко причини да си купуват специални заснемащи устройства.

GoPro излезе на борсата в САЩ в края на юни, като IPO-то бе осъществено при 24 долара за акция. В първия си търговски ден акциите на компанията се изстреляха с 31 на сто, а до вчера цената им се удвои спрямо първичното предлагане.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още