IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Sony се изстреляха с над 7% заради интерес от Third Point

Хедж фондът на Даниел Льоб ще постави под натиск някои поделения на японския концерн

10:53 | 09.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Sony Corp. поскъпнаха по време на търговската сесия в Токио след журналистически публикации, че хедж фондът на Даниел Льоб Third Point надгражда дела си в японския електронен гигант като част от усилията си да разгърне своята корпоративна стратегия, предава Bloomberg.

Third Point има за цел да набере между 500 млн. и 1 млрд. долара за специален инвестиционен инструмент за закупуване на повече акции на Sony, предаде Ройтерс, като се позовава на свои източници, запознати с преговорите. Освен това той притиска японската корпорация да преосмисли бъдещето на някои свои подразделения. Хедж фондът вярва, че Amazon.com Inc. и Netflix Inc. могат да имат интерес да поемат филмовото студио на Sony. Също така се поставя под въпрос начинът, по който подразделенията за чипове и застрахователното звено се вписват в организацията.

Акциите на Sony се изстреляха със 7,4% във вторник, най-големият ръст в рамките на един ден от ноември 2017 година насам.

Sony се намира в процес на трансформация. Но на фона на все по-малкото игри в магазините за вече застаряващия PlayStation 4 и телефонния бизнес на Sony Xperia, който стопява средства, изпълнителният директор Кеничиро Йошида има тежката задача да докаже, че трансформацията може да продължи.

Third Point държеше и преди дял в Sony, въпреки че фондът излезе от позицията си през 2014 г. с 20% печалба. По онова време Льоб отново разбуни духовете в Sony заради плановете на Third Point за разделяне на концерна.

Даниел Льоб е известен с това, че се намесва в начина на управление на компаниите, в които инвестира. Това почуства особено болезнено интернет ветеранът Yahoo. През 2012 г. Льоб направи публично достояние разкрасената автобиография на бившия главен изпълнителен директор Скот Томпсън. Томпсън трябваше да си отиде, а Third Point на Льоб получи преследваното от месеци място в Борда и изигра ключова роля при назначаването на новия главен изпълнителен директор Мариса Майер. 

 
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още