IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на ZTE се изстреляха нагоре

Причината е изявление на американските власти за наближаващ край на забраната за търговия с части за китайския концерн

08:59 | 12.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Краят на спора с американските власти изстреля в четвъртък акциите на китайската технологична група ZTE нагоре. Книжата на търгуваната на борсата в Хонконг компания поскъпнаха с цели 20% сутринта (местно време).

Доставчикът на телекомуникационни услуги постигна споразумение с американските власти, което ще позволи да бъдат възобновени операциите в Съединените щати, съобщи Министерството по търговията във Вашингтон в сряда. През април Съединените щати наложиха глоби на ZTE заради нарушаване на санкциите в Иран и Северна Корея.

На американските доставчици, като Qualcomm и Intel, бе забранено да продават компоненти или софтуер на ZTE в продължение на седем години. След това компанията трябваше да спре операциите си в САЩ. ZTE разкритикува мерките като неприемливи и застрашаващи съществуването ѝ.

През юни ZTE постигна споразумение с правителството на САЩ при много условия за спиране на забраната за доставки. За тази цел ZTE трябваше да назначи нови мениджъри в Управителния си съвет и ръководството като цяло и да плати глоба в размер на 1 милиард долара. Освен това китайците трябваше да депозират 400 милиона долара като обезпечение. За тази цел бе създадена специална доверителна сметка.

Щом бъдат депозирани тези пари, ограниченията ще бъдат напълно отменени, заяви американското Министерство на търговията. ZTE, в която работят около 80 000 души, засега не коментира изявлението.

"Днешното съобщение отбелязва началото на края на тази продължителна сага", заяви адвокатът от Вашингтон Дъглас Джейкъбсън, който представлява ZTE.

Споразумението за доверителната сметка е част от уреждането на спора за 1,4 милиарда долара, постигнато с търговското министерство през миналия месец, за да си възвърне китайският концерн достъпа до американски доставчици, за чиито компоненти разчита за своите смартфони и мрежови устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още