IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер съди IBM заради укрити връзки с Агенцията за национална сигурност

Според жалбата на щатски пенсионен фонд поведението на мениджмънта е довело до спад на продажбите в Китай с над 20%

14:40 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Действията на&nbsp;IBM са силно критикувани от акционери и защитници на гражданските права. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Действията на IBM са силно критикувани от акционери и защитници на гражданските права. Снимка: Ройтерс

Американски пенсионен фонд дава технологичния концерн IBM на съд заради укриване на връзките си с програмата на американската Агенция за национална сигурност (NSA) PRISM и свързаните с това рискове, предава Ройтерс. Според базирания в Луизиана Sheriffs’ Pension & Relief Fund поведението на IBM е довело до това, че пазарната стойност на групата е паднала под границата от 12 млрд. долара.

Пред американския конгрес IBM се е застъпил за закон, който да му позволява да предоставя данни на клиенти в Китай и други страни на NSA. По този начин компанията се е престорила, че защитава своята интелектуална собственост, според обвинителния акт на пенсионния фонд на Бейтън Руж. В Китай обаче това е оказало изключително негативен ефект върху хардуерния бизнес. Китайските компании са се страхували да не бъдат шпионирани от IBM по поръчка на NSA.

Заради същата причина китайското правителство внезапно е прекъснало всички бизнес отношения с най-големия доставчик на IT решения в света - IBM. Резултатът е видим в представените през октомври финансови данни, според които в Китай има 22% по-малко общи продажби, а продажбите в хардуерното подразделение са спаднали с 40 процента.

Искът пред Федералния окръжен съд на Манхатън е насочен основно към главния изпълнителен директор Вирджиния Ромети и главния финансов директор Марк Лугридж. Пенсионният фонд на Луизиана призовава за допускане на жалбата като групов иск, към който могат да се присъединят всички, които между 25-и юни и 16-и октомври са притежавали акции на IBM. IBM нарече пред Ройтерс обвиненията "нелепи" и "безотговорни".

60-годишният главен финансов директор Лугридж ще напусне през този месец своя пост, което бе планирано отдавна. Неговото място ще бъде заето от Мартин Шрьотер, досега генерален мениджър за глобалните финанси на IBM.

Ясно е, че IBM, както и други американски компании, като Cisco и Microsoft, пострадаха през последните месеци от публикациите на материалите на NSA. Главно поради тази причина през последните месеци пазарната капитализация на Cisco се сви с 11 на сто. Този иск обаче е първият път, в който се прави опит да се потърси отговорност и от самите компании.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още