IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американци търсят финансиране за нова мисия до Луната

По предварителни изчисления изграждането на лунна база би струвало 35 млрд. долара

12:03 | 02.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Американската компания Bigelow Aerospace стартира проучвания за изграждането на постоянна база на Луната, пише Bloomberg. Концернът, който произвежда надуваеми модули за поддържане на живот в извънземна обстановка, е стигнал до споразумение с NASA като част от мащабен план за установяване на държавни и частни инвестиции за изследване на Космоса.

Последният човек, стъпил на Луната, е капитанът на космическия апарат Apollo 17 Юджийн Сърнън през 1972 г. Пред Bloomberg News той съобщава, че докато е правел първите си крачки, в главата му се е въртяла мисълта, че до края на столетието човечеството вече ще е поело към Марс. 41 години по-късно Американската космическа агенция е изправена пред постоянни съкращения на бюджета, а основният й приоритет в момента е до 2021 г. да изпрати изследователски екип на повърхността на астероид.

Според Бъз Олдрин нова мисия до естествения ни спътник би била твърде скъпа и ненужна. „Не мога да си представя защо на някого би хрумнало да остане да живее на Луната,“ допълва още той.

Най-големият проблем при подобни проекти е финансирането, пише още Bloomberg. През 2009 г. водещи анализатори в САЩ изчислиха, че разработката на лунна база за екип от четирима би струвала колосалните 35 милиарда долара.

Една от възможностите пред ентусиастите е т.нар. колективно финансиране. Отварянето на проектите за обществеността позволява събирането на малки дарения от много хора. Неотдавна именно такъв подход избра екипът от учени наUwingu. Посветената на космическите изследвания компания успя да събере близо 80 000 долара чрез кампания в сайта Indiegogo.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още