Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Американските фирми ще могат да си сътрудничат с Huawei за 5G

САЩ няма да отстъпят лидерството в глобалните иновации, твърди икономическият министър Уилбър Рос

Американските фирми ще могат да си сътрудничат с Huawei за 5G

Снимка: Bloomberg L.P.

Съединените щати променят правилата си за американските компании в областта на сътрудничеството им с китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei. Това потвърди и министърът на търговията Уилбър Рос в съобщение до Ройтерс, след като информационната агенция съобщи за плановете на администрацията на Белия дом в понеделник.

„Съединените щати няма да отстъпят лидерството в глобалните иновации“, заяви Рос. „Министерството се ангажира да защитава интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ, като насърчава американската индустрия да се ангажира изцяло и да се застъпва за това американските технологии да станат международни стандарти".

Още по темата

Регулациите ще бъдат коригирани, за да могат американските компании да работят с азиатците при разработването на стандарти за 5G мрежи, поясниха по-рано пред Ройтерс запознати с плановете източници. Министерството на търговията и други органи вече са подписали променените наредби. Очаква се официално изявление по-късно през деня. Говорител на Huawei първоначално не пожела да коментира темата.

В средата на май президентът Доналд Тръмп ефективно забрани бизнеса с китайските доставчици на мрежово оборудване Huawei и ZTE за поредна година. След това той поднови указ, подписан през май 2019 г., който обявява национална спешна ситуация и забранява трансакциите между американските компании и чуждестранните корпорации, които могат да застрашат националната сигурност на САЩ.

Тръмп обвинява Huawei, че използва своята технология, за да позволи наблюдение от страна на китайската държава. Поради това той призовава компанията да бъде изключена от създаването на радио мрежи за свръхбързия 5G стандарт за мобилна комуникация, като настоява това да направят и страните от ЕС.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Lenovo надмина очакванията с 31% ръст на печалбата