IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти затягат обръча около Qualcomm

Според Bloomberg Федералната търговска комисия може да заведе дело срещу производителя

20:19 | 18.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските антитръстови органи са на път да съдят Qualcomm Inc. по подозрения, че има нелоялни практики при лицензирането на своята технология, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати с темата източници.

Qualcomm, най-големият производител на полупроводници за мобилни телефони, разкри още през 2014 г., че Федералната търговска комисия (FTC) разследва нейните лицензионни практики, като добави, че принудителни действия може да доведат до глоба или промени в нейния бизнес модел. 

Делото може да представлява още едно регулаторно предизвикателство към най-печелившия бизнес сегмент за Qualcomm – лицензирането на технологията му. Производителят на чипове генерира голяма част от печалбата си от продажбата на права за използване на патенти, които са от съществено значение за всички съвременни системи за мобилни телефони. Qualcomm твърди, че лицензирането ѝ следва индустриални стандарти, които са в сила от повече от 20 години и се използват и от други фирми.

През миналия месец Южна Корея, родина на два от най-големите клиенти на Qualcomm, глоби американската компания с 1,03 трлн. вона (890 млн. долара) и описа нейните практики като монополни. Базираната в Сан Диего фирма заяви, че ще обжалва това решение. Qualcomm също така е обект на разследване от страна на Европейския съюз и тайванските власти.

Акциите на компанията се обезценяват с 2,3% до 63,91 долара за брой към 17 часа българско време. Представители на Федералната комисия по търговия и Qualcomm са отказали да коментират темата.

Qualcomm е най-големият разработчик на технологията, която стои в основата на начина, по който мобилните устройства комуникират. Компанията е силно критикувана за нейната висока такса и лицензионните условия. Това доведе до регулаторни разследвания по целия свят.

Производителят на чипове твърди, че печелившите от активността на регулаторните органи – производителите на телефони, сключват нови сделки, които признават валидността на патентите на Qualcomm, и че потребителите на неговата технология се възползват от сериозните му разходи за научни изследвания и развитие.

Разследването на FTC се фокусира върху процес, в който компаниите си сътрудничат, за да разработят стандарти в индустрията, така че устройства от различни производители да могат да си взаимодействат – например данни, изпратени от телефон на Apple Inc., да може да се приемат и разбират от създадени от Samsung Electronics Co. телефони.

Тъй като фирмите, които развиват тези стандарти, имат предимството да гарантират, че техните патентовани изобретения се включват в новите спецификации, те обещават да лицензират патентите при т. нар. "справедливи, разумни и недискриминационни условия" (fair, reasonable, and non-discriminatory terms - споразумението FRAND).

Дефиницията на тази фраза целенасочено e оставена толкова неопределена. В резултат на това съдилища и регулатори се борят да тълкува какво точно е справедливо и разумно условие, а това е ключов въпрос по време на правните войни между производителите на смартфони.

FTC проучва използването на основополагащи патенти в рамките на различни спорове за лицензиране, особено в областта на телекомуникациите. С оглед на патентното дело на Google Inc. срещу Microsoft Corp. през 2012 г. агенцията се застъпва за ограничения на правомощията на Международната търговска комисия на САЩ за налагане на забрани за внос, когато така наречените "важни за стандартите патенти" са нарушени.

Тя поддържаше тази позиция по отношение на забраната за внос, наложена върху телефони на Apple след делото, заведено от Samsung през 2013 г. Администрацията на президента Барак Обама отмени забраната, позовавайки се на опасения, че някои собственици на патенти могат да се възползват от решението и да искат необосновано високи лицензионни възнаграждения под заплаха от използване на източника на основната технология, необходима за дейността на телефоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още