IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е готов да произвежда в Индия

Американската компания обаче настоява за редица привилегии от местните власти

09:46 | 20.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реклама на Apple в Мумбай, Индия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реклама на Apple в Мумбай, Индия. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc., е готов да започне да произвежда iPhone в Индия, но иска в замяна подкрепа от правителството на Нарендра Моди, предава Bloomberg.

Мениджъри на компанията от Купертино, Калифорния, трябва да се срещнат с официални представители на властите в Ню Делхи през следващата седмица, за да обсъдят перспективите за създаване на производствени мощности в страната през тази година.

Apple, компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, настоява за дълъг списък от финансови отстъпки от Индия, една от най-бедните страни в света. Сред исканията е и 15-годишна данъчна ваканция за внос на компоненти и оборудване, пояснява агенцията, цитирайки пряко запознат с въпроса източник.

„Бихме искали Apple да създаде база в Индия“, казва в сряда Рави Шанкар Прасад, министър на информационните технологии, без да разкрива преговорната позиция на компанията.

Apple иска да стимулира бизнеса в Индия, след като страната с население от 1,3 млрд. души става най-бързо растящият пазар на смартфони, докато продажбите в Китай и САЩ остават непроменени.

Главният изпълнителен директор Тим Кук посети страната за първи път през май 2016 г., когато искаше одобрението на правителството за това Apple да отвори свои собствени магазини. Индия обаче настоява Apple, като всеки друг търговец на отделна марка, да купува поне 30 на сто от компонентите си от местния пазар, въпреки че страната смекчава тези правила за технологичните компании, като им дава срок от три години, в който да покрият това изискване.

Но Apple иска повече. Компанията е изпратила списък с искания в навечерието на срещата на 25 януари със служители от няколко правителствени отдели, включително за електроника и търговия, казва източник, пожелал да остане анонимен. Apple също настоява и за отмяна на митата за ново и употребявано оборудване, внесено в Индия.

Вестник The Indian Express съобщава, че Apple иска пълно освобождаване от мита върху суровините, компонентите и капиталовото оборудване. Но концернът няма да настоява за получаване на всичко от своя списък. 

Самата компания не произвежда устройства, а по-скоро работи с партньори производители, които трябва да се справят с капиталоемките искания за изграждане на фабрики и наемане на персонал. Една от изненадите в Индия е, че Apple планира да си партнира с тайванската Wistron Corp. вместо с Hon Hai Precision Industry Co., обичайния източник за производство. Монтажът на iPhone-и може да стартира в съществуващото съоръжение на Wistron в покрайнините на Бангалор, казва източник на агенцията. Работата може да бъде разширена и чрез други доставчици, включително Hon Hai, но на по-късен етап в зависимост от търсенето.

Apple и представители на властите в Индия са се срещали няколко пъти на фона на мащабен обмен на кореспонденция, но срещата през следващата седмица ще бъде от решаващо значение, предава още Bloomberg. Ако правителството се подаде на исканията на Apple, може да се наложи да предложи подобни стимули за други световни марки, като Samsung Electronics Co. и Xiaomi Corp.

„В исторически план правителството не е предоставяло такива отстъпки за никоя друга компания и няма логика да го направи", казва Аншул Гупта, директор за Мумбай на компанията за изследвания Gartner Inc. „Това, което Apple иска, е извън тенденцията, така че ще бъде интересно да се види как ще реагира правителството“.

Индия не е единствената държава, която пресира Apple за местно производство. Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заяви, че иска iPhone да се произвеждат в родината му като част от по-широкомащабна кампания за създаване на работни места в производството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още