IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Amazon подкрепят офертата на Foxconn за бизнеса с чипове на Toshiba

Поделението се оценява на поне 18 млрд. долара, но японското правителство е скептично към тайванската оферта

08:45 | 05.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските технологични концерни Apple Inc и Amazon.com Inc ще се присъединят към офертата на Foxconn за полупроводниковия бизнес на Toshiba Corp, предава Ройтерс, като се позовава на информация на икономическия вестник Nikkei, който цитира председателя  на Foxconn Тери Гу.

Двата технологични гиганта от САЩ планират да „инвестират в чипове", казва Гу в интервюто си за вестника. Не е ясно дали това ще бъде под формата на пряка инвестиция в полупроводниковото поделение, или ще представлява финансиране на сделката.

Тайванският Foxconn, известен също и под името Hon Hai Precision Industry Co Ltd, си партнира и с японския концерн Sharp Corp, който е нейна собственост, за своята оферта.

Представители на Apple и Amazon не са открити от Ройтерс за коментар.

Още в средата на април се появи информация, че Apple обмисля обединяването на усилията си с тези на Foxconn във връзка с наддаването за бизнеса с чипове на Toshiba. Производителят на iPhone обмисля дали да инвестира поне няколко милиарда долара, за да получи дял от над 20% в звеното за чипове.

Инвестицията е част от план, който предполага Toshiba да запази част от бизнеса. По този начин звеното ще остане под американски и японски контрол, посочват от японската телевизия NHK, като се позовават на анонимни източници. 

Toshiba зависи много от продажбата на поделението си - втория по големина производител на NAND чипове в света, за да покрие разходите за милиарди долари във фалиралото ѝ американско ядрено поделение Westinghouse.

Foxconn не се смята за водещ кандидат за продажбата на поделението, което се оценява от Toshiba на най-малко 18 млрд. долара, заради задълбочените си връзки с Китай. Японското правителство заяви, че ще блокира всяка сделка, която би рискувала прехвърлянето на ключова технология за чипове извън страната.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още