IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Samsung сключват патентен мир извън САЩ

Новият iPhone ще бъде представен в началото на септември, твърди технологично издание

10:58 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Apple се оплакa, че Samsung е копирал дизайна и външния вид на iPhone и iPad. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Apple се оплакa, че Samsung е копирал дизайна и външния вид на iPhone и iPad. Снимка: архив Ройтерс

Технологичните гиганти Apple и Samsung се договориха да прекратят своята „патентна война" извън САЩ, след като в продължение на над три години водеха съдебни процеси по целия свят.

"Samsung и Apple се договoриха да прекратят споровете, свързани с патенти, във всички страни освен в САЩ", се посочва в съвместно съобщение на двете компании, съобщава Ройтерс. Изключение от споразумението представляват обаче споровете за лицензионни такси.

От април 2011 г. гигантите водят патентни дела в редица държави, обвинявайки се взаимно в нарушаване на патентни права за дизайн и технологии, използвани в смартфоните им, припомня DPA.

Сключеното сега споразумение ще сложи край на редица дела в Германия, Великобритания, Франция, Испания, Италия, Холандия, Южна Корея, Япония, Австралия и други страни.

Съдебните спорове, водени пред съдилища в САЩ обаче ще продължат, уточнява Samsung.

При патентни дела в САЩ се присъждат по-големи обезщетения спрямо други държави, отбелязва AP.

Samsung и Apple спорят отдавна. И двете компании се борят за надмощие на пазара на смартфони. След като конкуренцията се засили обаче и двете компании се борят за пазарен дял. Клиентите вече не се печелят толкова лесно, а ръстът на продажбите се забавя. В допълнение все повече и повече китайски производители се появяват на пазара със своите евтини смартфони. Първото дело между двете компании е вкарано в съда от Apple през 2011-та година.

Американците се оплакват тогава, че Samsung е копирал дизайна и външния вид на iPhone и iPad. Успехът на исковете и насрещните искове е различен, като понякога печели Apple, а друг път - Samsung. В началото на май Samsung бе осъден в патентен процес да плати 119,6 млн. долара на Apple. Съд в Калифорния счита за доказано, че южнокорейците са нарушили няколко патента на конкурента си. В същото време Apple е осъден за незаконно използване на патентована технология за видео предаване и съхранение на изображения, в следствие на което трябва да плати обезщетение в размер на 158 хил. долара на Samsung. В последния кръг на патентния спор Apple поиска от корейците обезщетение за повече от 2 млрд. долара.

Според анализатори в крайна сметка двете компании ще се помирят и ще подпишат насрещно лицензионно споразумение, следвайки обичайния начин на действие в технологичния сектор.

Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още