IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да намали частите от Qualcomm в следващите iPhone и iPad

Двете компании от години са въвлечени в многонационален правен спор относно лицензионните условия

15:37 | 31.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc е проектирал iPhone и iPad, които няма да ползват чипове, доставяни от Qualcomm Inc, твърдят двама източници, запознати с въпроса.

Промяната ще се отрази на телефона, който ще бъде представен през есента на 2018 г., но Apple може да промени курса преди това, казват добре запознатите източници пред Ройтерс. Те отказват да бъдат назовани, тъй като не са упълномощени да обсъждат темата с медиите.

Промяната произтича от промяна в договореностите за доставка, при която Qualcomm ще престане да предоставя софтуер за Apple, за да тества компанията от Купертино своите чипове, използвани за iPhone, казва един от източниците.

Двете компании от години са въвлечени в многонационален правен спор относно лицензионните условия на Qualcomm за Apple.

Производителят на чипове казва пред Ройтерс, че предоставя напълно тествани чипове на Apple за iPhone.

„Ние сме ангажирани да подкрепяме новите устройства на Apple в съответствие с нашата подкрепа за всички останали в бранша", поясни Qualcomm в изявление.

Анализаторът на Bernstein Стейси Расгон каза, че ходът на Apple не е напълно неочакван.

Въпреки че Qualcomm вече няколко години предоставя модеми на Apple, които помагат на телефоните на Apple да се свързват с безжични мрежи за данни, Intel Corp осигури половинатa от модемните чипове на Apple за iPhone през последните години, казва той. През  2015 г. Intel придобива фирма, която би позволила да се заменят повечето чипове на Qualcomm в смартфоните на Apple, казва Расгон.

По думите му е твърде рано да се каже окончателно дали Apple възнамерява напълно да се откаже от Qualcomm през следващата година, защото концернът вероятно може да прави множество планове за непредвидени ситуации при различни сценарии за доставчици.

„Apple е достатъчно голям концерн, за да иска да поддържа множество пътеки, те могат да си позволят това", каза той. "Samsung Electronics Co. също правят това. Преди няколко години Samsung се отказа от чипове на Qualcomm, но Qualcomm дори не знаеше за това, преди да стане време за доставка на чиповете“, казва още Расгон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още