Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Apple не открива никакви признаци за хакерски атаки от страна на Китай

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ също застава зад твърденията на американските компании, че няма компроментирани части

Apple не открива никакви признаци за хакерски атаки от страна на Китай

Снимка: Ройтерс

Висш мениджър по сигурността на Apple Inc. заяви в неделя пред Конгреса, че компанията не е открила никакви признаци на подозрителни трансмисии или други доказателства, че е било проникнато в рамките на сложна атака срещу веригата ѝ за доставки, предава Ройтерс.

Вицепрезидентът на Apple за сигурността на информацията Джордж Статакопулос пише в писмо до комисиите по търговията в Сената и Конгреса, че компанията нееднократно е разследвала и не е открила никакви доказателства за основните обвинения в статия от Bloomberg Businessweek, публикувана в четвъртък за това, че чиповете в сървърите, продавани на Apple от Super Micro Computer Inc (SMCI.PK), са позволили влизане „през задна врата“ от страна на Китай.

Още по темата

„Инструментите за защита на Apple непрекъснато сканират точно за този вид изходящ трафик, тъй като биха показвали наличието на злонамерен софтуер или друга злонамерена дейност. Нищо не е открито", пише той в писмото, предоставено на Ройтерс.

Статакопулос повтори изявленията на Apple за пресата, че компанията никога не е откривала злонамерени чипове или уязвими места, или че Федералното бюро за разследвания (ФБР) се е свързало с компанията заради такива опасения. Той каза, че ще бъде на разположение да информира служителите на Конгреса по този въпрос през тази седмица.

Писмото следва изявленията в петък от британския Национален център за кибернетична сигурност и в събота от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, че тези агенции нямат причина да се съмняват в изявленията на Apple и Amazon.com Inc, че не са открили заразени чипове.

„В момента нямаме никаква причина да се съмняваме в изявленията на компаниите, споменати в материала", казва Тайлър Хултън, прессекретар в Министерството на вътрешната сигурност, в съобщение, изпратено в края на съботния ден. Компаниите, включително Amazon.com Inc. и Apple Inc., отрекоха, че техните системи са компрометирани.

Инфилтрацията на компютърните системи, произтичаща от сървъри, сглобявани от базираната в Сан Хосе Super Micro Computer Inc, е била разследвана като част от контраразузнавателна операция на ФБР, твърдят официални лица, запознати с въпроса. Министерството може би не е участвало в операцията. 

Bloomberg Businessweek заяви в петък, че стои зад материала си, в който се позовава на анонимни източници от разузнавателни агенции и на компании и според които китайски шпиони са поставили компютърни чипове в оборудване, използвано от около 30 компании и няколко американски правителствени агенции, което може да е предоставило на Пекин таен достъп до вътрешни мрежи. Bloomberg подчертава, че анализът е подготвян в продължение на една година и се базира на над 100 интервюта.

Журналистите са установили, че по време на производството в Китай са били вграждани миниатюрни микрочипове, не много по-големи от зрънце пясък, върху оборудване, произведено от подизпълнители на Supermicro. Компанията със седалище в Сан Хосе, Калифорния, е един от най-големите световни доставчици на сървърни дънни платки - клъстерите от чипове и кондензатори, които действат като невронни центрове за данни.

Разследващите журналисти са установили, че чиповете позволяват на атакуващите да създадат скрита врата във всяка мрежа. В изявления по имейла Amazon, Apple, Supermicro и китайското правителство оспориха материала на Bloomberg Businessweek.

Bloomberg Businessweek съобщи в четвъртък, че китайските шпиони са използвали уязвимости в американската верига за доставки, за да проникнат в компютърните мрежи на почти 30 американски компании, включително Amazon, Apple, голяма банка и правителствени агенции. Сред целите е подизпълнител, който създава софтуер за управление на дронове, ползвани от редица агенции. 

Говорител на агенцията не е коментирал допълнително темата.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
1
 
3
khao до: pioner
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
кой, кой сектор на Китай ? :):) Дали ако наистина имаше такъв силен сектор, той щеше да се срине след такава полу-новина?
2
 
1
 
2
pioner до: zelka007
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Да ама технологичния сектор в Китай се срина нали. Достоверна или не новината няма значение има значение резултатът.
0
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
то тази новина леко издишаше технически . първо нямаше снимка на разкостена платка с чипа в нея , а само слайдове . второ един сладур в един технически форум писа , че това на снимката било чипче за контрол на подаваното напрежение на лаптопи на Dell . трето - нямало как да маскират такъв голям входящ трафик за да манипулират операционната система . четвърто - нямало как да скрият крайния получател на пакетите данни при условие , че са успяли със всичко друго ... което автоматично компрометирало идеята . имаше и други чисто технически обяснения дето на мен специално не ми бяха ясни ... ама пък новината си беше достойна :))) . не че където няма дим няма и огън ...

Още от Хардуер
ЕК стартира регулациите за полетите на дронове