Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Apple не успя да задоволи анализаторите

Акциите поеха надолу след спад на китайския бизнес с 29% и недостатъчните за пазарите продажби на IPhone

Apple не успя да задоволи анализаторите

Снимка: Bloomberg LP

От гледна точка на инвеститорите големите технологични компании са до толкова абонирани за печалбите, че не само очакванията са вече изчислени в цените на акциите. Превишаването на очакванията също е взето предвид.

И една компания го усети особено силно.  Акциите на Apple Inc. се обезцениха с 4%, след като компанията отчете продажби на iPhone, които не отговориха на прогнозите на Wall Street и заяви, че приходите в Китай са намалели.

Компанията не даде прогноза за ключовото празнично тримесечие, разочаровайки някои анализатори, които се надяваха на насоки. Главният изпълнителен директор Тим Кук обаче заяви, че новата линия iPhone 12 е приета добре. Продажбите на Mac и услуги също достигнаха рекорди през фискалното четвърто тримесечие.

През първите 24 часа след представянето на новото устройство, според обикновено добре информирания анализатор на Apple Минг-Чи Куо, вече са получени два милиона поръчки - два пъти и половина повече от тези на iPhone 11.

Но тенденцията към домашния фис и произтичащият от това силен растеж на Mac лаптопи и iPad компенсираха по-слабия iPhone: общите продажби на Apple от 64,7 милиарда долара бяха с един милиард над прогнозата.
Печалбата беше 73 цента на акция, което също изпревари очакванията на Wall Street.

Продажбите на iPhone са спаднали с 21% в очакване на новите модели, които пристигнаха по-късно от обичайното тази година. Кук поясни, че отговорът на линията 5G iPhone и други нови устройства е „изключително положителен“. Във Велик Китай (Китай, Хонконг, Макао, Тайван), един от най-важните региони на компанията, приходите са паднали с 29% до 7,9 млрд. долара, най-ниските нива от 2014 г. Продуктите извън iPhone са отчели двуцифрен ръст в Китай, заяви Лука Местри, главен финансов директор на Apple, в интервю за Bloomberg Television. Той очаква iPhone 12 Pro Max с по-големия си екран, да се справи „невероятно добре“ в региона и каза, че компанията е уверена, че ще расте там през декемврийското тримесечие.

Акциите на Apple се понижиха с 4% до 110,68 долара в разширената търговия, след като затвориха на ниво от 115,32 долара в Ню Йорк. Акциите поскъпнаха с 57% тази година и очакванията преди резултатите от четвъртък бяха високи.

„Apple приключи финансовата година, определена от иновациите в лицето на премеждията, с рекорд за тримесечието през септември, воден от рекорди за всички времена за Mac и услуги“, каза Кук.

Най-голямата технологична компания в света не предостави отново насоки и прогнози поради продължаващото въздействие на Covid-19, като Местри се позова на несигурността от нарастващите случаи в САЩ и Европа. Празничното тримесечие обикновено е най-важното за Apple. Тази година то включва пускането на линията iPhone 12, нов iPad Air, по-евтини HomePod и Mac със собствени процесори на Apple.

По време на конферентен разговор с анализаторите Apple заяви, че iPhone, друг основни хардуер и услуги ще генерират двуцифрен ръст през текущото тримесечие. Местри е оптимист по отношение на представянето на iPhone, казвайки, че новата линия има „попътен вятър на 5G, което е възможност веднъж на десетилетие“.

Кук добави, че Apple навлиза в 5G в точното време, докато операторите подобряват и разширяват мрежите си ежеседмично. Той каза също, че 5G мрежите са „доста напреднали“ в Китай, което може да помогне за продажбите през текущия период.Приходите от iPhone за четвъртото тримесечие на фискалната година възлизат на 26,4 млрд. долара. Wall Street очакваше 27,1 млрд. долара. IPad генерира 6,8 млрд. долара, надминавайки прогнози за 6,1 млрд. долара, докато продажбите на Mac възлизат на 9 млрд. долара, над прогнозите на Wall Street за 8 млрд. долара.

Пандемията принуди милиони хора да работят и учат от вкъщи, стимулирайки търсенето на устройства на Apple. Но здравната криза наруши и глобалната верига на доставки на компанията.

„Изключителното ни представяне за тримесечието слага край на  забележителна фискална година, когато установихме нови рекорди за всички времена за приходите, печалбата на акция и свободния паричен поток въпреки изключително нестабилната и предизвикателна макросреда“, каза Местри в подготвено изявление.

Новите iPhone често излизат през септември, което дава тласък на фискалното четвърто тримесечие на Apple. Тази година iPhone 12 и iPhone 12 Pro бяха пуснати в продажба миналата седмица, докато iPhone 12 mini и iPhone 12 Pro Max стават достъпни за предварителна поръчка през следващата седмица.

Това принуди Apple да разчита на други нови продукти през тримесечието, включително на няколкото седмици продажби на Apple Watch Series 6 и iPad от по-нисък клас. Компанията също така отчита непрекъснати продажби на iPhone от по-евтиния iPhone SE, пуснат по-рано тази година, най-новия iPad Pro и съществуващите Mac.

Услугите, които включват App Store, Apple Music и iCloud, генерират приходи в размер на 14,5 млрд. долара, спрямо 12,5 млрд. преди година и по-високи от очакванията на Wall Street за 13,9 млрд. долара. Резултатът от услугите е подтикнат от записи за поточно предаване на музика, съхранение в облака, поддръжката на продукти на AppleCare и App Store, каза Местри пред Bloomberg TV.

Този сегмент може да получи нов тласък през текущото тримесечие, когато компанията пусне абонаментните пакети Apple One и новата услуга Fitness +. Местри заяви, че пакетите ще стартират в петък и че фитнес услугата ще дебютира през това тримесечие.

Категорията на носими устройства, домашни асистенти и други, един от най-бързо развиващите се сегменти на компанията, който включва Apple Watch и AirPods, донесе приходи от 7,9 млрд. долара. Това надмина прогнозите на Wall Street за 7,4 млрд. долара. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Продажбите на носими устройства са скочили с 30% тази година