IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple произвежда новия Mac Pro в Китай

Макар Mac Pro да не е сред водещите продукти на Apple, решението за това къде да се произвежда има голямо значение

18:56 | 28.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант Apple произвежда своят нов модел компютри Mac Pro в Китай, съобщават запознати източници на в. Wall Street Journal.

Компанията от Купертино ще разчита на своя подизпълнител Quanta Computer Inc. за производството на настолния компютър на стойност 6000 долара, като вече е засилила производството в своя нов завод в Шанхай, посочват още източниците. Обектът на Quanta се намира по-близо до фабриките на други доставчици на Apple в Азия, което дава възможност за намаляване на разходите за транспорт.

И макар Mac Pro да не е сред водещите продукти на Apple, решението за това къде да се произвежда има голямо значение. Зависимостта на компанията от заводи в Китай за производство на своите продукти е проблем за нея, особено при управлението на президента Доналд Тръмп, който оказва натиск върху производителя на iPhone и други компании да пренасочат производството си към САЩ.

С излизането на предходния модел на Mac Pro през 2013 г. главният изпълнителен директор Тим Кук даде да се разбере, че иска той да бъде сглобяван в САЩ. Apple инвестира 100 млн. долара в оборудване на завод в Остин, Тексас, управляван от подизпълнителя Flex Ltd., като всеки компютър, излязъл оттам, носи печата „Сглобено в САЩ“.

Flex и Quanta отказаха коментар. Говорител на Apple от своя страна заяви, че новият Mac Pro е проектиран и разработен в САЩ и в него има произведени в страната компоненти. От компанията посочват, че подпомагат промишлеността в 30 американски щата и отделят всяка година по над 60 млрд. долара за над 9000 свои доставчици в страната.

„Крайното сглобяване е само една част от производствения процес“, посочва говорителят на компанията, според когото нейните инвестиции подкрепят два милиона работни места в САЩ.

Новият Mac Pro е най-мощният компютър на Apple досега, като се очаква основни потребители да са предимно професионалисти.

През последните две години Apple обяви създаването на втори кампус в Остин, който да отговаря за поддръжка и потребителски операции. Също така компанията обяви и сключването на нови договори с американски доставчици на компоненти, произвеждани в САЩ, на стойност 500 млн. долара. Въпреки това компанията не е съобщавала за намерения да строи нови производствени мощности в страната.

В същото време производството на новия модел Mac Pro в Китай е малко вероятно да се отрази по-значително на работниците в Тексас, тъй като търсенето на стария модел спадна още преди години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още