IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple работи по вграден в екрана на iPhone сензор за пръстови отпечатъци

Очаква се да видим устройства с него най-рано през 2020 г.

17:00 | 05.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple разработва технология за вграден в екрана сензор за пръстови отпечатъци, който ще бъде ползван най-рано в смартфоните ѝ, които ще излязат през 2020 г., твърдят източници на Bloomberg, запознати с плановете.

Технологията се тества както от Apple, така и от чуждестранните ѝ доставчици, а датата за пускането ѝ може да се отложи до 2021 г., допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

Вградените в екрана четци на пръстови отпечатъци тази година станаха особено разпространени сред конкурентите на iPhone, разполагащи с Android. Такива предложения вече имат Samsung Electronics, Huawei Technologies, Oppo и Xiaomi.

Apple въведе сканирането на пръстови отпечатъци от iPhone през 2013 г., след като придоби пионера в тази област AuthenTec. Интегрираната в основния (Home) бутон на iPhone, системата Touch ID се използва за отключване на устройството, одобряване на разплащания и оторизиране свалянето на приложения. През 2017 Touch ID беше заменена със сензори за лицево сканиране при пускането на iPhone X. Новата технология, наречена Face ID, постави Apple пред конкурентите ѝ с въвеждането на по-развити решения за сигурност.

Предстоящият скенер за пръстови отпечатъци ще бъде вграден в екрана, позволявайки на потребителя да сканира на голяма част от дисплея. Освен това технологията ще работи заедно със системата Face ID, твърдят източници, запознати с плановете на Apple.

Труди Мюлер, говорител на Apple, отказа да коментира въпроса.

Apple обмисля да включи сензора в новите модели iPhone, които ще излязат през 2020 г., ако тестовете преминат успешно, допълват източниците. Според един от тях доставчиците са доказали възможностите си да интегрират технологията в iPhone, но компанията не е успяла да постигне масово производство все още, а разработките в областта продължават.

Освен това Apple работи по първия евтин iPhone от появата на iPhone SE. Той ще се появи най-рано през първата половина на 2020 г., твърдят източниците. Устройството ще прилича на iPhone 8 и ще има 4,7-инчов екран. IPhone 8 в момента се продава за 599 долара, а iPhone SE се продаваше за 399 долара, когато излезе през 2016 г. Новото по-евтино предложение се очаква да разполага с Touch ID в Home бутона, не в екрана.

През 2018 г. Apple спря да продава нови модели iPhone с Touch ID, при пускането на iPhone XR и iPhone XS, посочвайки, че Face ID е по-сигурна технология, отколкото сканирането на пръстови отпечатъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ivailojelyazkov
преди 4 години
не е възможно!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още