IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple търси нови доставчици в Азия

Калифорнийският концерн разширява списъка си с поддоставчици, за да отговори адекватно на по-силното търсене на смартфоните си

20:23 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Apple търси нови доставчици в Азия

Американският технологичен концерн Apple реагира на производствените затруднения при най-новия си флагман iPhone 5S. Технологичната компания ангажира в Азия нови поддоставчици, за да увеличи производството на смартфони и таблети, твърдят запознати с плановете на групата източници, цитирани от WSJ. Apple планира с тази стъпка да си гарантира достатъчно снабдяване, за да отговори на търсенето на клиентите.

По-късно през тази година компанията ще натовари с производството на по-евтината версия на най-новия си iPhone - iPhone 5С, Wistron. Тайванският производител вече произвежда смартфони за BlackBerry и Nokia. В допълнение Apple също така иска да ангажира тайванската Compal Communications за монтирането на IPAD Mini от следващата година, добавят източниците.

Apple разширява своята база от доставчици по няколко причини. На първо място, основният доставчик Foxconn трябва да бъде в състояние да се концентрира върху производството на скъпия iPhone 5S. Защото тук има проблеми със снабдяването. На второ място, Foxconn, който оперира всъщност под името Hon Hai Precision Industry, в последните месеци е подложен на проверки заради спорните трудови практики. Най-големият производител на електроника на ишлеме в света призна, че ученици са давали смени в завод в Китай, което е представлявало нарушение на политиката на компанията. Производителят на продукти за някои от най-големите брандове в света като Apple, Sony, Microsoft, HP и Nokia бе станал обект на подробно разследване на трудовите му практики. Той призна, че през миналата година е наел стажанти, не навършили необходимата възраст, в същия завод.

Заради тези твърдения главоболия има и Apple. И не на последно място - между Foxconn и Apple има спорове за качеството. Анализаторът от JP Morgan Авлин Куок докладва наскоро за високия дял на върнати дефектни устройства iPhone 5, което е довело до напрежение между Apple и Foxconn и спор за това коя компания трябва да плати разходите за ремонт.

Apple не коментира нито информацията на вътрешните източници, нито хипотезата на анализатора на JP Morgan. Информиран източник от Hon Hai обаче се опита да очерни Apple като заяви: "Председателят на Hon Hai Тери Гоу не е готов да намали значително цените по договор, за да получи повече поръчки от Apple". Според мениджъра, който е пожелал да остане анонимен, компанията е наясно с риска от изграждането на огромен производствен капацитет за един-единствен клиент и следователно иска да разширява по-внимателно производството си.

Загрижеността на тайванската компания не е напълно неоправдана. Съдбата на Hon Hai, известна още като Foxconn, зависи до голяма степен от Apple, тъй като доставчикът прави 40 на сто от продажбите си благодарение на компанията от Купертино, Калифорния. Неговите оперативни маржове през миналата година попаднаха под натиск поради по-високите разходи за труд и забавяне на ръста на приходите.

"Apple увеличи през това тримесечие поръчките си за iPhone 5S от страна на Hon Hai, тъй като търсенето е по-силно от очакваното. Но увеличаването на капацитета отнема време, а Apple не може да намери други монтажници, за да отговори на увеличеното търсене с  незабавно производство", каза мениджърът на Hon Hai.

Според анализатори обаче и технологичният гигант от Купертино ще извлече ползи, ако разшири партньорската си мрежа с компании като Wistron и Compal. По-широка верига от доставчици ще е решаваща за конкурентоспособността на американците на все по-свиващия се пазар за мобилни устройства. Конкуренцията за Apple от страна на Samsung и други производители, чиито устройства ползват операционната система Android на Google продължава да се усилва.
Базираната в Тайпей Wistron ще стартира още през тази година масово производство на iPhone 5C и по този начин ще се присъедини към Hon Hai и Pegatron, които вече произвеждат джаджата, твърдят информираните източници. Compal Communications ще започне с асемблирането на iPad Mini през 2014 г.

Тайванската Compal, която произвежда и таблети за Lenovo, както и смартфони за Nokia и Sony, освен това вече е резервирала фабрика в Китай за производството на iPhone от следващата година. Compal се надява на по-интензивно сътрудничество с Apple, защото засега калифорнийците не са завили сериозни обеми, твърди още информиран източник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още