IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple вкара Siri във всекидневната с помощта на HomePod

С говорителя си компанията от Купертино влиза в директна конкуренция с Echo на Amazon и Home на Google

09:10 | 06.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc представи говорителя си HomePod, за да се конкурира за вниманието на потребителите, които предпочитат да разчитат на гласови системи за пазаруване, планиране и други задачи с асистента Alexa и устройството Echo на Amazon.com Inc., предава Bloomberg.

Хардуерният дебют, рядкост за годишната конференция за разработчици WWDC, която традиционно включва представянето на софтуер и малки хардуерни актуализации, се случва, докато анализатори и инвеститори търсят знаци за следващия хитов продукт на най-високо оценяваната публично търгувана компания в света десет години след представянето на нейния iPhone.

Контролираният с гласови команди асистент Siri на Apple ще бъде интегриран в говорителя за 349 долара и ще прави музикални препоръки, които да се съчетаят с услугата Apple Music, да изпращат текстови съобщения, да проверяват новини и спортни резултати и да контролират домашни джаджи, като електрически крушки и термостати.

Фил Шилър, старши вицепрезидент за маркетинга на Apple, който представи HomePod на сцената, си позволи сравнение с наистина наложили се фирми. Тонколоните на Sonos предоставят добър звук, но не били умни. Устройствата Echo на Amazon предоставяли с помощта на Alexa умен асистент, но звучали на средностатистическо ниво. HomePod трябва да може и двете неща, обеща Шилър.

 

В устройството е вграден чип A8, какъвто има и в iPhone 6. Така HomePod е не просто говорител, а истински мини компютър. Потребителите ще го направляват с глас и ще могат да комуникират със Siri. Системата ще трябва да разпознава автоматично заповеди и да отговаря на въпроси, странични от стандартните команди. Подобно на говорителите на Google и Amazon и самият HomePod няма просто да просвирва музика, а ще дава информация за новини, времето или транспортната обстановка и ще може да изпраща SMS-и и новини. 

Apple обещава и високо качество на аудиото. HomePod разпознава обема на стаята, в която е разположен, и съответно напасва предаването. Това трябва да осигури плътен, пространствен звук.

Компанията със седалище в Купертино, Калифорния, заяви, че Siri, който също се конкурира с асистента на Google, вече ще може да създава уговорки в iPhone след записване на среща на Mac например. За първи път чувствителният към неприкосновеността на личните данни Apple позволява на асистента си да работи на различни устройства. Докато джаджата се събуди с командата "Hey Siri", в облака няма да се изпращат никакви данни, обещават от компанията от Купертино. След това HomePod ще изпраща само кодирани и анономни информации. 

В САЩ, Великобритания и Австралия говорителят ще е наличен за 349 долара от декември, а останалата част от Европа, вкл. и България, ще трябва да почака за него до догодина. За сравнение - Echo на Amazon е наличен за около 179 евро в Европа, а Home на Google ще може да бъде купуван на повечето европейски пазари едва от лятото. В САЩ устройството струва 129 долара.

Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още