IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple влиза в битката за бизнеса с чипове на Toshiba?

Американският концерн иска да придобие поне 20% от звеното, посочват от телевизия NHK

09:54 | 15.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple обмисля обединяването на усилията си с тези на Foxconn във връзка с наддаването за бизнеса с чипове на Toshiba, обяви японската телевизия NHK в петък. Това е поредният обрат, свързан с продажбата на бизнеса на втория по големина производител на чипове в света, пише Ройтерс.

Производителят на iPhone обмисля дали да инвестира поне няколко милиарда долара, за да получи дял от над 20% в звеното за чипове, като част от план, който предполага Toshiba да запази част от бизнеса. По този начин звеното ще остане под американски и японски контрол, посочват от NHK, позовавайки се на анонимни източници.

Идеята е да се разсеят опасенията на японското правителство за прехвърлянето на чувствителни технологии на инвеститори, считани за потенциално опасни за националната сигурност, твърди телевизията.

Apple не е открита веднага за коментар. Тайванската компания Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, отказва да коментира въпроса. Говорителят на Toshiba е заявил, че не може да коментира конкретни сделки.

Foxconn, която участват в първия рунд за продажбата на звеното за чипове, е смятана за рискова за националната сигурност заради своите връзки с Китай. Голяма част от смартфоните на Apple се правят в базите на Foxconn именно там.

Тази инвестиция на Apple ще бъде първия ѝ директен залог в ключов голям производител на чипове, като самата компания се стреми да си осигури стабилни доставки на ключови компоненти. Samsung Electronics е най-големият производител на чипове с памет в света, следван от SK Hynix и базираната в САЩ Micron Technology.

Репортажът на NHK се появи в момент, в който Western Digital Corp, партньор на Toshiba и един от участниците в наддаването за бизнеса с чипове, предупреди тази седмица, че плановете на японската фирма да продаде цялото звено нарушават един от договорите ѝ за сътрудничество. Western Digital иска да получи ексклузивни права за преговори.

Същевременно търгът за активите на Toshiba е ключов за плановете на компанията за покриването на отписаните милиарди долари от нейния американски бизнес с ядрена енергетика Westinghouse. Въпросните разходи доведоха японския конгломерат до криза.

Toshiba е ограничила броя на кандидатите за звеното за чипове до четирима, твърдят източници. Става дума за американския производител на чипове Broadcom, SK Hynix, Western Digital и Foxconn.

Според един от източниците Apple никога не е била част от тези заявки. Не е ясно дали тя е участвала в първия рунд на търга, който според източниците е привлякъл около 10 оферти.

Акциите на Toshiba понижиха стойността си с повече от 5% в петък, след като Bloomberg написа, че продажбата на бизнеса с чипове временно е оставена на изчакване, за да се овладеят притесненията, повдигнати от Western Digital. Говорителят на компанията обаче отрече тези слухове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още