Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Байдън бърза да реши проблема с липсата на чипове

Американският президент ще подпише нова изпълнителна заповед за започването на преглед на веригите на доставките

Байдън бърза да реши проблема с липсата на чипове

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън ще подпише изпълнителна заповед, която има за цел да адресира глобалния недостиг на чипове, който принуди американските производители на автомобили и други компании да свият производството си и да се обърнат към Белия дом и членовете на Конгреса, твърдят представители на администрацията, цитирани от Ройтерс.

Според представителите на администрацията заповедта ще даде началото на 100-дневен преглед на веригите на доставки на четири критични продукта: полупроводници, батерии с голям капацитет за електромобили, редкоземни минерали и фармацевтични продукти.

Още по темата

Заповедта ще насочи и шест секторни прегледа, по примера на процесите, използвани от Министерството на отбраната за укрепване на отбранителната индустриална база. Те ще бъдат фокусирани в области като отбрана, обществено здраве, комуникационни технологии, транспорт, енергетика и производство на храни.

Съединените щати се борят с недостига на доставки от началото на пандемията, която доведе до дефицит на маски, ръкавици и други лични предпазни средства, а това се оказа предизвикателство за работещите на първа линия.

Липсата на чипове, която в някои случаи принуждава производителите да отстраняват служители от производствените линии, е поредният пример за затрудненията в доставките, пред които са изправени американските работници.

„Не се притеснявайте, не просто планираме да поръчаме доклади. Планираме да предприемем действия за отстраняване на пропуските, след като ги идентифицираме“, посочва представителят на администрацията.

Недостигът на чипове бързо се превърна в едно от големите главоболия на Белия дом.

Наскоро Ford Motor заяви, че липсата на полупроводници може да свие производството на компанията с до 20% през първото тримесечие, а General Motors каза, че е принудена да намали производството в заводите си в САЩ, Канада и Мексико, като в средата на март ще преразгледа производствените си планове.

Американските фирми за чипове са отговорни за около 47% от глобалните продажби на тези компоненти, но само за 12% от производството, защото са прехвърлили голяма част от производството в чужбина, твърди Асоциацията на индустрията за полупроводници. През 1990 г. на САЩ се падаха 37% от глобалното производство на чипове.

Междувременно Байдън е под натиск от републиканците във властта да направи повече, за да защити американските вериги на доставките от Китай като инвестира във вътрешно производство на следващото поколение чипове.

Съгласно заповедта на президента Белият дом ще се стреми да диверсифицира зависимостта на веригата на доставките на САЩ  за специфични продукти като редки земни минерали от Китай. Освен това ще се стреми да развие част от това производство в САЩ и да си партнира с други страни в Азия и Латинска Америка, когато не може да произвежда такива продукти у дома, допълва източникът.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
2
 
4
zelka007 до: mrynmryn
преди 2 месеца
7 нанометра технология около $12-14млрд
5 нанометра технология около $14-18млрд

минимум 3000 висококвалифицирани инженери микроелектроника ...

и зависи какъв целеви пазар имаш ... сложна работа е това удоволствие ...
3
 
0
 
3
khao до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ще ги извади от ваксините бре ... хахаха !
0
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
И как ще го реши? В момента има бум на търсенето на чипове, а с цената на криптовалутите, той става още по-висок. Нова фабрика за чипове, струва над 1млрд$ и отнема поне 2г. за строеж, пък ако ще и папата лично да ръководи строежа.
5
 
5
 
1
преди 2 месеца
Байдън бърза да реши проблема с липсата на чипове

Мда ве! Ляга си рано, играе на гоненица с коли на електронна игра!
Бачка!
Ма ченето му вече отказва да слуша мозъка.
Мъ карай, подробности.

Още от Хардуер
Новият HUAWEI Band 6 вече е на българския пазар