IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън търси решение на дефицита на чипове

Заповедта има за цел да увеличи броя на работните места в производството, като подсили снабдителните вериги в САЩ в редица индустрии

08:46 | 25.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова технологичните вериги за доставки да бъдат преместени от Китай в САЩ. Неговият наследник Джо Байдън сега възнамерява да ускори процеса. Не става въпрос за тотално орязване на веригите от Китай, а за драстично намаляване на веригите на доставки от Поднебесната империя.

След като подписа указ за преглед на веригите за доставка на САЩ, Байдън заяви, че насочва администрацията си към отстраняване на недостатъците при производството на чипове, което предизвика спиране на производството в някои автомобилни заводи.

Заповедта има за цел да увеличи броя на работните места в производството, като подсили снабдителните вериги в САЩ за акумулатори и батерии, лекарства, ключови минерални ресурси и полупроводници

„Трябва да се уверим, че веригите за доставки са сигурни и надеждни“, каза Байдън в сряда в Белия дом. „Насочвам висши служители в моята администрация да работят с индустриалните лидери, за да намерят решения за този дефицит на чипове“, каза президентът, цитиран от Bloomberg.

Байдън призна, че проблемът няма да бъде решен веднага. Темата придоби спешност на фона на глобалния недостиг на чипове, който заплашва да навреди на американския растеж, точно когато Байдън се опитва да възстанови опустошената от коронавируса икономика. Някои производители на автомобили съкращават смените на работниците си поради недостига, а синдикатите бият тревога за възможността за съкращения. 

Изпълнителната заповед на Байдън има за цел да сложи край на зависимостта на страната от Китай и други конкуренти за важни стоки. 100-дневният преглед на администрацията ще обхваща пазара на чипове, производството на батерии за електрически автомобили, фармацевтичните продукти, редките метали, мобилните телефони, военното оборудване и други стоки. Времето притиска, тъй като САЩ все повече разчитат на вноса на засегнати стоки, на което Белият дом гледа като на риск за националната сигурност и застрашените индустрии.

Освен това САЩ са заплашени да изостанат в рамките на надпреварата за модерни технологии. Според Американската асоциация на полупроводниковата индустрия около 37 процента от световното производство на чипове е идвало от САЩ преди 30 години. Днес става дума за само 12 процента. Според Peterson Institute for International Economics Китай произвежда 90 процента от всички смартфони, 67 процента от всички телевизори и 65 процента от всички компютри в света.

Отклонявайки се от концепцията на Тръмп „Америка на първо място“ обаче, Байдън разчита на по-широк международен фронт. Според японската информационна агенция Nikkei в неговия указ се казва, че „работата със съюзниците може да доведе до силни, устойчиви вериги за доставки“. В Азия САЩ могат да разчитат на съществуващите си съюзници. Тайван, Япония и Южна Корея са естествени партньори по отношение на индустрията за чипове.

Потенциалните съюзници

До каква степен европейските съюзници трябва да участват в инициативата на Байдън все още не е ясно. Подобни съображения има и в Европа. На срещата си на високо равнище в началото на октомври държавните и правителствени ръководители на ЕС възложиха на Европейската комисия да анализира стратегическите зависимости от други страни, особено в критични сектори като здравеопазването.

Освен това ЕК трябва да предложи коригиращи мерки, „включително чрез диверсификация на производството и веригите за доставки, осигуряване на запаси от стратегически важни стоки и насърчаване на производството и инвестициите в Европа", бе записано в декларацията.

Байдън намира важни центрове в глобалните вериги за доставки по-специално в Азия. Тайванският гигант TSMC се разви силно през последните години, за да стане технологичен лидер и най-голямата фабрика за чипове в света. Южнокорейските производители на чипове Samsung и SK Hynix доминират на пазара за чипове с памет и сега навлизат на пазара на договорното производство.

Азиатският пионер на пазара на чипове – Япония, загуби пазарен дял за сметка на своите конкуренти, но остава световна сила като доставчик на производствено оборудване, специални химикали и електронни компоненти. Япония и Южна Корея са световни лидери и по отношение на батериите. Австралия е важен доставчик на редки метали, които също са важен компонент в широката, технологично значима продуктова гама.

Кризата в производството на чипове стана особено очевидна след избухването на пандемията. Тъй като глобалното търсене на автомобили намалява, компаниите намаляват производството, докато търсенето на чипове расте в технологичните индустрии – за производството на компютри, телефони и игрови конзоли.

След като автомобилното производство се възстанови, автомобилните производители са изправени пред остър недостиг на чипове. Почти всеки голям автомобилен производител в САЩ е засегнат от кризата. Агенция Moody’s прогнозира, че недостигът на чипове ще струва на автомобилни гиганти като Ford и General Motors около една трета от печалбата им. Ford Motor Co заяви, че дефицитът на чипове може да намали производството на компанията с до 20% през първото тримесечие. General Motors Co поясни, че е принудена да намали производството в заводи в САЩ, Канада и Мексико и ще преоцени производствените планове в средата на март.

В сряда Ford похвали плана на Байдън и заяви в изявление, че е „изключително важно за нашите служители, клиентите и бизнеса ни, че сме поели ангажимент да прекратим този недостиг възможно най-скоро“.

Американските компании за чипове представляват 47 процента от глобалните продажби на чипове, но само 12 процента от глобалното производство се извършва в САЩ, става ясно Асоциацията на полупроводниковата индустрия.

Байдън бе подложен на натиск от републиканските законодатели да направи повече за защитата на американските вериги за доставки от Китай, като инвестира във вътрешното производство на чипове от следващо поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Бил съм финансов директор на завод на електроника и мога да кажа, че това е най - сложното за организиране производства в чието ръководство съм участвал. Ако някой смята, че може като Хан Аспарух "След 100 дни ще имаме собствено производство на чипове и няма да сме зависими от Китай Аз Байдън казах" мога да му гарантирам, че няма да се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
в безаналоговата няма такъв недостиг , там има излишък на диодни лампи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Тоя човек наистина никога не е виждал фабрика за чипове отвътре. Там не става дума за персонал от някое гето, не е въпрос дори до хора, в повечето случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Байдън търси решение на дефицита на чипове Бидон-я да потърси връзката с главния мозък,че от речта му напоследък, не му се разбира на завалията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още