Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Bird набра нови 75 млн. долара и придоби Circ

Пазарът на микромобилност продължава да се консолидира в момент на криза

Bird набра нови 75 млн. долара и придоби Circ

Снимка: Bird Rides

Пазарът на микромобилност се консолидира в понеделник в ход, който може да бъде предвестник на една по-широка консолидация. Bird обяви набирането на нова инвестиция в размер на 75 млн. долара чрез удължаване на кръга за финансиране от серия D, с който общото набиране на финанси достига 350 млн. долара (спрямо 275 млн. долара към ноември 2019 г.). Същевременно базираната в Берлин и Санта Моника компания за електрически скутери и велосипеди потвърди, че е придобила и оператора за споделени тротинетки Circ (преди това известен под името Flash) за неразкрита сума. Над 300 служители от офисите на Circ в Европа ще се присъединят към Bird в текущата им мисия за осигуряване на „рационализиран, устойчив и безопасен“ транспорт.

„Основах Bird преди близо три години, защото трябваше да променим статуквото и да заемем трансформативна позиция за борбата с трафика и замърсяването, които засягат нашите градове и застрашават хората в световен мащаб“, заяви основателят и изпълнителен директор на Bird Травис ван дер Занден. „За по-нататъшно развитие на нашата мисия сме щастливи, че придобиваме Circ, който е явният европейски лидер. Харесваме техния фокус върху третирането на градовете като клиент номер 1 и техният начин на мислене да приоритизират рентабилността пред растежа... Преди повече от 12 месеца прехвърлихме фокуса си от растеж към рентабилност, което ни позволява да предоставим най-силните от икономическа гледна точка превозни средства сред всяка една компания за микромобилност днес“, допълва той.

Още по темата

Преди придобиването базираната в Берлин Circ набра 55 млн. евро (60,57 млн. долара) в инвестиционен рунд от серия А през януари 2019 г. (месецът, в който започна работа в Цюрих, Швейцария), но столицата се оказа предизвикателство. TechCrunch съобщи през миналия ноември, че стартъпът е освободил около 50 от служителите си (10% от работната сила) след преминаване към сменяеми батерии и изместване на фокуса към „ефективност и експлоатационно съвършенство“. По това време главният изпълнителен директор Лукаш Гадовски, който преди това основа и услугата за доставка на храна Delivery Hero, посочи сезонността и „оперативните поуки“ като мотив за преструктурирането.

Въпреки това Circ твърди, че е налице „положителна икономическа тенденция“ през 2019 г. в градове в рамките на около една трета от страните, в които оперира (пет от 14) и заяви, че очаква тази година да бъде „икономически печеливша за цялата група“. А към края на 2019 г. електрическите скутери на Circ са предоставили на 3 милиона регистрирани клиенти цели 10 милиона пътувания в повече от 43 града и 12 държави спрямо 1 милион пътувания в 21 града и 7 държави през юни.

Инвеститорите, които се присъединяват към вече наличните на Bird като част от комбинираната компания, включват Target Global, Team Europe, Idinvest Partners и Signals Venture Capital.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
IBM: Недостигът на чипове може да продължи още две години