Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Брюксел ще съди Ирландия заради казуса с Apple

Американската компания трябваше да върне на властите в Дъблин 13 млрд. евро до 3 януари 2017 г.

Брюксел ще съди Ирландия заради казуса с Apple

Протест в Дъблин срещу данъчните политики на страната за компании като Apple. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия настоява Ирландия да наложи данъчна такса за 13 милиарда евро на американската технологична компания Apple. ЕК ще отнесе случая до Съда на Европейските общности (СЕО), съобщи комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Досега Ирландия отказва да възстанови помощта, класифицирана като недопустима, и вече оспори законосъобразността на решението на ЕК от юни 2016 г.

По това време Брюксел реши, че Apple трябва да плати 13 млрд. евро под формата на данъци и лихви. Съответното данъчно споразумение между властите в Дъблин и компанията беше отменено от ЕК.

Ирландското правителство нарече в първата си реакция решението на Европейската комисия "изключително жалко". Ирландски служители и експерти вече работили усилено, за да гарантират, че държавата може да изпълни задълженията си "колкото е възможно по-бързо" и са в постоянен контакт с Европейската комисия и Apple, се казва в становище на Министерството на финансите в Дъблин, цитирано от DPA.

„Имаме разбирането, че едно подобно искане за минали данъчни събития е комплексно“, каза днес Вестагер. Но членовете трябвало да предприемат видими стъпки в тази насока, за да възстановят отново конкуренцията, а досега Ирландия не е поискала дори част от парите, добавя тя.

Още по темата

ЕК беше предоставила първоначално срок на страната до 3 януари тази година.  

„Ирландия е гарантирала незаконни данъчни облекчения на Apple, които са ѝ позволили да плати значително по-малко данъци от други компании в продължение на много години“, заяви през лятото Вестагер. „Това селективно отношение е позволило на Apple да плаща корпоративен данък от 1% от нейната европейска печалба през 2003 г. до 0,005% през 2014 г.“.

Европейската комисия, подобно на други световни регулатори, насочи усилията си в изобличаването на фирмите, които заобикалят данъчното законодателство, като преместват печалбата и разходите си там, където те са облагани най-изгодно, възползвайки се от вратички или специални оферти, предоставени от приятелски настроени правителства.

Apple беше една от първите компании, които попаднаха във фокуса на вниманието на ЕС в борбата му срещу практики за избягването на плащането на корпоративния данък.

Освен Apple, ЕК санкционира още и Fiat и Starbucks за данъчни облекчения, които компаниите са получили от Холандия. Водят се аналогични дела за решения в подкрепа на McDonald`s

С друго свое решение от днес Европейската комисия нареди на американския технологичен концерн Amazon да доплати на Люксембург данъчни задължения в размер на 250 млн. евро заради нелегални данъчни облекчения. Люксембург е предоставил на онлайн концерна незаконни предимства, които се оценяват на тази сума, съобщи в сряда институцията

Още технологични новини вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 3287   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Хардуер Apple

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
Valentino512 до: Jorkata
преди 2 години
Няма профилна снимка
нямат интерес да ги пускат с 1% данък, а източна европа с колкото си искат. При това продукта в Източна европа е по евтин от прочутия със скъпите си продукти Apple, освен ако не изпълняват нареждане от САЩ
0
 
0
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
Apple американска компания, САЩ не са в европейския единен пазар, тогава може да става въпрос за корупция в Ирландия или произвол. Страните от източна европа нямат интерес да спазват правила, а запада да си прави квото си иска....
2
 
1
 
3
khao до: Jorkata
преди 2 години
Няма профилна снимка
независимост от самогона ли ?
1
 
5
 
2
преди 2 години
Първо да одрусат хубаво Ryanair, после и Ирландия.
6
 
12
 
1
преди 2 години
Усещам скоро референдум за независимост и в Ирландия...

Още от Хардуер
Битката за перфектната автомобилна батерия продължава