IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Broadcom разочарова с резултатите си за продажбите на чипове

Насочването към 5G технологиите може да подкрепи бизнеса на компанията

11:20 | 05.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Акциите на Broadcom понижиха стойността си, след като компанията отчете продажби на чипове, които се оказаха под очакванията на Wall Street. С това тя се присъедини към списъка с компании от индустрията за полупроводници, засегнати от дефицита на чипове в глобален мащаб, предава Ройтерс.

Broadcom отчете, че решенията ѝ за полупроводници са ѝ донесли 4,90 млрд. долара приходи за фискалното ѝ първо тримесечие, завършило на 31 януари. Сумата се оказа малко под средната прогноза на анализаторите за 4,95 млрд. долара според Refinitiv.

Цената на книжата на компанията, която е ключов доставчик на Apple, се сви с 1,36% до 437,54 долара по време на следборсовата търговия.

Анализаторът на Summit Insights Group Кингай Чан заяви, че недостигът на суровите силициеви дискове, използвани за направата на чипове, е засегнал Broadcom по-тежко от другите, защото някои от нейните чипове са физически големи, особено тези за центрове за данни. Това означава, че приходите на компанията от чипове са се оказали под прогнозите, въпреки силните продажби на смартфони от страна на Apple.

Пред инвеститори главният изпълнителен директор на Broadcomm Хок Тан заяви, че компанията е наблюдавала как клиентите правят поръчки много по-рано, тъй като времето за изпълнението им е било удължено до осем месеца. Но той твърди, че Broadcom вярва, че може да изпълни тези поръчки навреме.

„Това не е режим на паника. Това е един много структуриран и разумен процес, който в крайна сметка вярвам, че все още показва реалното търсене“, коментира Тан.

Broadcom прогнозира, че приходите ѝ за второто фискално тримесечие ще са около 6,5 млрд. долара, спрямо прогноза на анализаторите за 6,33 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

За фискалното първо тримесечие бизнесът на Broadcom със софтуерна инфраструктура е генерирал 1,74 млрд. долара, надминавайки очакванията на Wall Street за 1,64 млрд. долара. Силните софтуерни приходи са помогнали на общите приходи за първото тримесечие да достигнат 6,66 млрд. долара, спрямо 5,86 млрд. долара година по-рано. Общите приходи от продажби за периода са надминали очакванията на анализаторите за 6,62 млрд. долара,

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 6,61 долара на акция през фискалното първо тримесечие, над прогнозата на анализаторите за 6,56 долара на акция.

Насочването към 5G технологиите се очаква да засили търсенето на по-скъпи чипове, използвани в смартфони, което ще бъде от полза на фирми като Broadcom. Компанията, която прави чипове и за сървъри и центрове за данни, има шанса да спечели и от продължаващата тенденция за работа от вкъщи, докато хората чакат пускането на ваксините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още