Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Булсатком мечтае за втори собствен сателит

BulgariaSat 1 ще бъде изстрелян на 15 юни от Кейп Канаверъл, до 4-5 години може да го последва BulgariaSat 2

Булсатком мечтае за втори собствен сателит

Максим Заяков (вляво). Снимка: BulgariaSat 

Когато на 15 октомври 2014 г. за първи път пред обществеността бе представен проекта за изстрелване на първия български частен сателит, едва ли двамата съоснователи и мениджъри на Булсатком Максим Заяков и Пламен Генчев са си представяли всички трудности, с които ще се сблъскат за реализацията на идеята. Която впрочем се е зародила много преди това – още през 2006 г.

Оттогава изстрелването на сателита бе отлагано на няколко пъти заради проблеми с партньорските организации или чисто атмосферни условия и закъсня с около година и половина – нищожен период за Космоса, но огромен за финансовия свят, който е замесен в проекта, заради предоставеното кредитиране.

Сега вече има твърда дата за изстрелването – на 15 юни от Кейп Канаверал ще излети ракетата Falcon на SpaceX, която ще изведе в орбита сателита. А ако всичко е нормално, месец по-късно ще започне излъчването на програми от него.

Булсатком ще използва 46% от капацитета му за собствено излъчване на едноименния доставчик на телевизия в България и на дъщерното дружество „Поларис Медия“ в Сърбия, разказа пред Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Максим Заяков.

Инвестицията, без в нея да е включено последващото опериране на сателита, възлиза на 235 млн. долара и е оосигурена чрез кредит от страна на банката за експортно кредитиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон. Сред останалите инвеститори са Citibank, Raiffeisenbank и “Сибанк“ чрез KBC.

От наемател – към наемодател 

По думите на Пламен Генчев една от причините за стартирането на проекта е икономическата му целесъобразност. Досега „Булсатком“ използва под наем гръцкия спътник HellasSat 2, за да разпространява каналите си. Той бе собственост на телекомуникационната компания OTE, която наскоро го продаде на ArabSat.

„Неговият капацитет бе малък и не можехме да предлагаме нови услуги на клиентите си. Освен това ползването на собствен спътник e в пъти по-евтино от наемането на чужд“, поясни преди две години пред Investor.bg Генчев. Освен това срокът на годност на този спътник изтича в края на 2018 г., но преди това ще бъде изстрелян наследник - HellasSat 3.

По думите на Максим Заяков базираната в Стара Загора компания ще използва и HellasSat в допълнение към собствената си мощност.

Още по темата

Първоначално българската компания очакваше да изплати кредита си в рамките на 7,5 години, като около 55% от капацитета на сателита ще бъдат отдавани под наем, но сега този срок е удължен на близо 10 години. Самият живот на подобно съоръжение е около 15 години, но благодарение на нова технология на SpaceX, която позволява извеждане в суперсинхронна трансферна орбита, ще се спести огромна част от горивото и полезният живот ще бъде удължен с 25%.

Чрез използването на суперсинхронна трансферна орбита се намаляват разходите и се увеличава допълнително технологичният живот на сателита, обясни Петър Петков, директор „Проучване и развитие“ в BulgariaSat. 20 980 секунди или 5 часа и 50 минути ще делят BulgariaSat-1 от изстрелването до отделянето му от втората степен на ракетата и продължаването на пътя му към позицията на геостационарната орбита, добави той.

Дългият 25 метра и тежък около 4 тона сателит ще излъчва от 36 хил. километра, като ще покрива цяла Европа, част от Азия и Северна Африка.

С BulgariaSat 1 компанията се превръща от наемател в наемодател, навлизайки на нов пазар – този на сателитните оператори. Там конкуренцията също е голяма, като освен големите Eutelsat, SES Astra и Intelsat, има и по-малки играчи като Sapcecom, Hellas Sat и Telenor. За сметка на това няма голяма конкуренция с фокусирано излъчване към Балканите.

BulgariaSat 1 е първият спътник, който е със специален фокус над Балканите - от Турция до Словения и Унгария. Така че от българската компания очакват все по-засилващ се интерес за наемане на честоти. 

... и BulgariaSat 2

„Ако всичко се развива според плановете ни и успеем да договорим използването на честотите в сателита, смятаме, че можем да изстреляме и втори сателит до 4-5 години“, каза пред Investor.bg Заяков. Още повече, че компанията вече ще разполага с нужния опит, както и с обучен персонал.

BulgariaSat 1 ще се управлява изцяло от България, за разлика от редица други подобни спътници, които не се оперират от родината на компаниите собственици, а от чужда страна.

Екипът се състои от 25 човека, като само един не е българин. Двете наземни станции са до София и до Велико Търново, избрани заради т. нар. „девирсификация“ - различна влажност на въздуха, структура на почвата, климат и др.

и малко геополитика... 

„Геостационарната орбита е изключително ограничен ресурс. Съществува напрежение около него. За България е много важно, че ще използва ресурса си, защото нашата точка бе заета от друга държава и костваше много време, политическа воля и международна подкрепа, за да намерим решение на този въпрос“, обясни Максим Заяков.

През 1977 г. се решава ресурсът на геостационарната орбита да се разпредели между националните държави, а след това на принципа на първия заявил. В космоса съседи ще ни бъдат Швеция и Норвегия. Обхватът на сателита ни е Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

По време на срещата стана ясно и, че от Министерство на отбраната са проявили интерес към космическия проект. „Световна тенденция е да се използват търговски сателити и за други нужди, включително и военни“, обясни Максим Заяков и добави, че по този начин се пестят много пари на бюджета, а той като данъкоплатец адмирира подобен подход. Първите видими ползи за нашите потребители ще бъдат повече и по-качествени пакети и услуги, добави той.

 

Повече за изстрелването, пазара на платена телевизия и плановете на „Булсатком“ очаквайте в интервюто на технологичното шоу UpDate на Bloomberg TV Bulgaria. 

гледано: 8583   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
1
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
20 980 секунди или 5 часа и 50 минути ще делят BulgariaSat-1 от изстрелването до отделянето му от втората степен на ракетата -----моля източник ! обикновено това време е доста под час... интересно ми е защо нашия ще стои закачен за по дълго време ?
2
 
5
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
Радвам се за фирмата, дано всичко да е наред с изстрелването. Заради този сателит много орязаха обслужването и вдигаха цените самоволно - аз намерих други възможности за доставчик.
3
 
13
 
2
преди 5 години
Това наистина е добра новина. Браво. Дано има повече такива
4
 
19
 
1
преди 5 години
Страхотна новина!

Още от Хардуер
Apple ще произведе по-малко iPhone-и от пазарните прогнози