IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на търсенето на чипове донесе по-голяма печалба на Qualcomm

Компанията гледа отвъд производството на полупроводници за смартфони и навлиза в нови индустрии

10:29 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Производителят на полупроводници Qualcomm отчете силна тримесечна печалба и даде добра прогноза за приходите от продажби, подчертавайки, че търсенето на чипове за всичко – от смартфони до коли – остава голямо, пише Wall Street Journal.

„Търсенето остава силно във всички наши технологии и продължава да надхвърля предлагането“, коментира главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон. Недостигът на компоненти се подобрява, казва той, но проблемите се очаква да продължат.

Компанията заяви, че е генерирала 10,7 млрд. долара приходи от продажби и 3,4 млрд. долара нетна печалба за последното тримесечие, като е надминала очакванията на Wall Street.

Qualcomm, която прогнозира, че приходите ѝ ще нараснат до 11 млрд. долара през текущото тримесечие, се присъединява към други компании за чипове, които отчетоха силни резултати през последните 10 дни, тъй като голямото търсене на полупроводници надхвърля предлагането. Главният изпълнителен директор на Advanced Micro Devices Лиса Су каза, че приходите от чипове, които се ползват в сървъри, ще останат основен двигател на 31-процентния ръст на приходите тази година, въпреки че всички бизнеси на компанията се очаква да имат големи продажби. Intel и Samsung Electronics дадоха смели прогнози за годината.

Същевременно компаниите за чипове се сблъскват с ръст на цените, свързан с комбинацията от инфлационен натиск в световната икономика и горещото търсене на полупроводници.

Цената на акциите на Qualcomm, която нарасна с 6,25%, след като резултатите на AMD развълнуваха инвеститорите, пое надолу по време на следборсовата търговия след резултатите на фирмата.

Амон си постави амбициозни цели за растежа на компанията и изложи плана си за експанзия отвъд доставките до производителите на смартфони, в които компанията е най-позната.

И все пак смартфоните си остават съществена част от резултатите на Qualcomm. Приходите от продажби в този сегмент са нараснали с 42% през последното тримесечие спрямо същия период година по-рано предвид голямото търсене на 5G устройства. Qualcomm прогнозира, че тази година по света ще бъдат продадени над 750 млн. 5G смартфона.

Световният пазар на смартфони нарасна с близо 6% през 2021 г. до 1,35 млрд. продадени смартфона по данни на IDC.

Apple, която си върна титлата производител номер 1 по данни на IDC, миналата седмица отчете рекордни резултати, а главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че предизвикателствата трябва да намалеят. Тази седмица компанията майка на Google – Alphabet, отчете силен ръст на печалбата, подкрепен от рекламния бизнес. Освен това отбеляза най-силното тримесечие за продажбите на смартфоните Pixel.

Qualcomm залага също и на нарастващото ползване на чипове в коли, включително чрез споразумението за придобиване на шведската компания за автомобилни технологии Veoneer. Приходите от продажби на Qualcomm в този сектор през последното тримесечие, което не включва Veoneer, са нараснали с 21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още