IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco обяви инвестиции за 10 млрд. долара в Китай

Американската компания се опитва да укрепи позициите си на китайския пазар

10:07 | 18.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Cisco Systems Inc. обяви, че планира инвестиции и партньорства на стойност повече от 10 млрд. долара в Китай през следващите няколко години, съобщава The Wall Street Journal. Производителят на мрежови устройства се опитва да заздрави позициите си на пазара на фона на геополитическите промени.

Компанията разкри плановете си в сряда, след като напускащият генерален изпълнителен директор Джон Чеймбърс и бъдещият му заместник Чък Робинс се срещнаха с китайския вицепримиер Уанг Янг и други правителствени лидери в Пекин. В изявлението Cisco не посочва конкретни инвестиции или цели, нито времева рамка.

Cisco заяви още, че е подписал меморандум за разбирателство с най-висшия китайски орган за икономическо планиране, Комисията за национално развитие и реформи, с оглед инвестиране в области, които ще помогнат на страната да постигне дългосрочната си цел за развитие, задвижвано от иновациите.

„Cisco е дълбоко ангажиран с китайските си партньори“, заяви още Робинс.

Американската компания и други американски технологични доставчици са изправени пред трудна бизнес среда в Китай, след като служителят на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън обвини агенцията, че използва американски технологични продукти за шпионаж в чужбина. В отговор Китай започна да използва все повече местни технологии и изготвя стриктни правила за технологична сигурност за чуждите доставчици.

Cisco заяви, че няма информация за каквато и да е шпионска дейност на NSA.

Съобщението на Cisco от сряда идва и на фона на по-широки стратегически промени в компанията вследствие на смяната на генералния изпълнителен директор, която трябва да се случи през следващия месец. Междувременно продажбите на компанията в Китай спаднаха с 20% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период през 2014 г.

Няколко други американските технологични компании обявиха големи инвестиции в Китай още през миналата година. През юли 2014 г. Qualcomm Inc. съобщи, че ще инвестира около 150 млн. долара в китайски стартъпи. През септември Intel Corp. също обяви, че е платила 1,5 млрд. долара за закупуването на близо 20% от Tsinghua Unigroup Ltd., която притежава втората и третата най-големи компании за производство на чипове в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още