IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco се върна на възходящия път

Компанията повишава приходите и печалбата, но в Китай и Русия бизнесът се срива сериозно

10:49 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Cisco се върна на възходящия път

Напускащият Cisco главен изпълнителен директор Джон Чеймбърс представи за последен път тримесечните резултати на компанията, а с това изненада приятно пазара.

През третото фискално тримесечие (до края на април) нетната печалба на производителя на мрежово оборудване скача с 12% на годишна база до 2,4 млрд. долара (2,1 млрд. евро), обяви Cisco в сряда след края на борсовата сесия.

Приходите скачат с 5 на сто до 12,1 млрд. долара. Резултатите бяха над прогнозите на Wall Street, предава Bloomberg. През февруари компанията обяви, че очаква приходите ѝ да скочат с между 3 до 5 на сто.

В началото на май компанията обяви първа смяна на изпълнителния си директор от 20 години. През юли поста ще поеме Чък Робинс, който се присъединява към екипа на компанията през 1997 г. и доскоро беше старши вицепрезидент за операциите на Cisco по света. Той ръководеше екипа, отговарящ за глобалните продажби, носещи 47 млрд. долара на компанията. Чеймбърс остава председател на Борда на директорите.

„Едва ли може да има по-добър период, за да се започне следващата глава за Cisco“, заяви Чеймбърс. За текущото тримесечие Cisco прогнозира печалба и приходи в съответствие с прогнозите на Wall Street. Акциите на Cisco отчитат ръст от 28% за последната една година, а в следборсовата сесия поевтиняха леко с 0,7%.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания преживя поредица от разочароващи тримесечия през 2014 г. В последните месеци обаче тя отчете обрат в продажбите на комутационни системи, най-голямото си поделение. Компанията е изправена пред силна конкуренция в тази област, но наскоро пусна нова продуктова линия, която се оказва по-популярна от очакваното.

Приходите в поделението за суичове са нараснали с 6% по време на периода, приключващ на 25 април. Приходите от оборудването за маршрутизация, друг ключов сектор, скачат с с 4%.

Но Cisco продължава да изпитва трудности в поделението за оборудване, което кабелни компании използват за доставка на видео до своите абонати, губейки пазарен дял за сметка на конкуренти като Arris Group Inc. и Casa Systems Inc.

През миналата седмица Cisco обяви дългоочакваната продуктова линия, която да позволи на кабелните компании да предоставят интернет и видео. Но сега компанията обяви, че приходите от това направление се свиват с 5%. Чеймбърс заяви, че поръчките от всички американски доставчици на услуги са намалели със 17%.

Тревоги предизвиква и бизнесът в Китай, където Cisco и други технологични компании са изправени пред разследвания за връзките им с американски разузнавателни служби. Продажбите на компанията в Азиатско-тихоокеанския регион са се свили с 1% през последното тримесечие, но продажбите само в Китай се сриват с 20%. Бизнесът в Русия също отслабва, като приходите там са се понижили с 41%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още