IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CNBC: Компаниите за полупроводници се завръщат на пазарите

Според водещия на "Mad Money" Intel е една от компаниите, които се насочват към растеж

08:35 | 14.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато акциите на борсите отчитат движение, без допълнително да бъдат рекламирани, това е истински дар, коментира CNBC. Именно това се случва в момента с акциите на компании за полупроводници. Те отчитат огромни движения без абсолютно никаква причина. Няма новини, няма изнесени данни, няма анализи на икономисти – нищо.

„Този вид внезапно силно движение е нещото, за което следях в стария си хедж фонд, тъй като усещах, че анализаторите ще отчетат движението и след това ще намерят причини да препоръчат тези акции, щом усетят, че могат да кажат нещо положително за тях“, казва Джим Крамър, водещ на „Mad Money” по CNBC.

Компания, чиито акции тихо вървят към подем, е Intel. Въпреки че стои изцяло извън радара, Крамър смята, че е добре компанията да бъде взета под внимание. Акциите на Intel поевтиняват заради връзката му с трайния спад на персоналните компютри.

Предизвикателството обаче е много по-голямо за компания като НР, която реално прави компютри, за разлика от Intel, произвеждаща единствено процесорите им. По-важното е, че Altera, висок клас компания за полупроводници, скоро ще стане част от семейството на Intel и ще даде на компанията по-малко ориентиран към компютрите профил и по-висок растеж.

„Мисля, че историята на Intel ще се промени, а акциите му отново ще бъдат „оценени“, което означава, че прогнозите на анализаторите ще са за рали, защото вече няма да представлява чудо за един ден“, казва Крамър.

Дори акциите на компании за полупроводници, които отдавна бяха като наказани, започнаха да се възстановяват от най-кошмарните си спадове. Avago, NXP Semi, Skyworks Solutions и Qorvo преди бяха любимци на пазара, когато мобилните телефони се възприемаха за двигател на растежа. Пазарът обаче се обърна срещу тях, когато мобилните телефони започнаха да се превръщат в по-наситена територия.

Avago скоро ще приключи придобиването на Broadcom, а NXP е на финалната права с покупката на Freescale. Крамър смята, че това ще даде на анализаторите добра причина за тласък на акциите на двете компании, а Qorvo и Skyworks ще бъдат пометени в надпреварата.

Други акции в радара на Крамър са Lam Research, Cirrus Logic, Cypress Semi и Xilinx. Той обаче предупреди да се избягват акциите на Micron и Qualcomm.

Акциите на компаниите за полупроводници се завърнаха и могат да се превърнат в реални лидери. Залагайте на тях, а не срещу тях, и мисля, че ще отчетете добри резултати до края на годината“, каза още Крамър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още