Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Daimler купува американския стартъп за автономни технологии Torc

Според Die Welt сумата за „значима мажоритарна част“ се изразява в трицифрени милиони долари

Daimler купува американския стартъп за автономни технологии Torc

Снимка: Torc 

Daimler Trucks, подразделение на германския производител на автомобили Daimler Group, и Torc Robotics - пионер в автономните решения за управление, обединяват силите си, за да комерсиализират високо автоматизираните камиони (Ниво на автономност 4 -превозното средство изпълнява всички функции, от ключова важност за безопасността за цялото пътуване, като шофьорът не очаква да контролира превозно средство по всяко време) по пътищата на САЩ.

В края на миналата седмица стана ясно, че германската компания Daimler Trucks и Buses Holding Inc., дъщерно дружество на Daimler, придобива мажоритарен дял в Torc Robotics за неразкрита сума. Сливането подлежи на одобрение от американските власти. Според германския Die Welt сумата се изразява в трицифрено число в милиони долари.

За сумата Daimler Trucks ще получи „значима мажоритарна част“ в компанията, която разработва в американския щат Вирджиния система за автономни автомобили. Фактът, че германската компания не придобива целия американски стартъп, се дължи на обстоятелството, че германците искат задължително да задържат съоснователите на Torc. Те ще останат на мениджърски позиции и ще управляват сравнително самостоятелно бизнеса си. Целта е амбициозна: през следващото десетилетие Daimler иска да пусне автономно движещи се камиони по американските магистрали и това трябва да стане възможно именно с помощта на Torc.

Torc е основана през 2005 г. от студенти от Техническия университет във Вирджиния, сред които е и днешният главен изпълнителен директор Майкъл Флеминг. Статъпът участва в различни конкурси за автономни системи. Според компанията през лятото на 2017 г. автомобил със система на Torc е извършил автономно шофиране през цялата територия на САЩ, преминавайки 4300 мили без човешка намеса.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
ЕК стартира регулациите за полетите на дронове