IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell отчете рекордни приходи в PC бизнеса

Компанията надмина прогнозите на анализаторите за приходите и печалбата, но предупреди за застой в Китай

09:54 | 30.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty Images News</p>

Снимка: Getty Images News

Американският производител на хардуер Dell Technologies Inc. отчете много добри финансови резултати за тримесечието, подкрепени от голямо данъчно облекчение и рекордни приходи в PC подразделението, продаващо от лаптопи до компютърни работни станции.

В четвъртък след края на борсовата сесия Dell отчете печалба от 3,63 милиарда долара, или 4,83 долара на акция. На коригирана основа печалбата се е увеличила до 2,15 долара на акция, като надмина прогнозата на анализаторите за едва 1,50 долара на акция, показват данни на FactSet.

„Ние сме в ранните етапи на инвестиционния цикъл, ръководен от технологиите“, казва Джеф Кларк, заместник-председател на Dell, цитиран от WSJ. Поръчките през тримесечието, с изключение на Китай, са се повишили с 4%, пояснява още той.

Акциите на Dell, които затвориха сесията с ръст от 3% на ниво от 46,77 долара, добавиха над 9% при следборсовото търгуване. През последните седмици технологичните инвеститори се загрижиха за забавянето на разходите за технологии, но резултатите на Dell сигнализират, че секторът все още е в състояние да увеличава печалбите въпреки трудната търговска среда.

Въпреки това Кларк пояснява, че продажбите в Китай, по-специално на сървърно оборудване, вероятно ще останат слаби до края на годината.

Dell също ще трябва да се справи с митата за внос, наложени от САЩ и Китай през последните месеци. Кларк казва, че компанията „успешно е намалила това въздействие върху разходите“ при по-голямата част от своите продукти, а където не е успяла, е повишила цените.

Доставките на персонални компютри в цялата индустрия са се увеличили през периода от април до юни, според данни на изследователската фирма Gartner Inc. Dell, производител на номер 3 на PC в света, отчита ръст от 2,1% на доставките на годишна база през този период, пояснява Gartner.

Приходите на Dell, отчитайки счетоводните корекции, са нараснали с 1% до 23,45 милиарда долара, надминавайки прогнозите на анализаторите от 23,27 милиарда долара.

Приходите от поделението за клиентски решения, което продава артикули, като компютри и преносими компютри, са нараснали с 6% до рекордните 11,75 милиарда долара, надминавайки прогнозираните от анализатори 11,58 милиарда долара. Растежът е до голяма степен обусловен от продажбите на персонални компютри, преносими компютри и работни станции за компании, като Dell отчита 12% увеличение на продажбите на тези търговски клиенти. Продажбите на физически лица остават по-слаби.

Dell се върна към публичните пазари през декември, пет години, след като основателят Майкъл Дел и дружеството Silver Lake я изтеглиха от борсата.

Разкритите сега резултати на компанията са първите, откакто VMware Inc., чийто мажоритарен дял се притежава от Dell и която има сериозно присъствие и в България, и Pivotal Software Inc. постигнаха предварително споразумение за сливане. Dell би държал контролен дял в комбинираната компания.


VMware допринесе с приходи в размер на 2,47 милиарда долара през второто фискално тримесечие, което е с 12% повече от същия период на предходната година, заяви Dell.

Приходите от групата за инфраструктурни решения, която включва продукти за  съхранение на данни, мрежово оборудване и сървъри, продавани главно на компании, са спаднали със 7% и се очаква да останат слаби, заявиха от компанията.

Dell заяви, че продажбите в групата са ограничени от по-ниското търсене на сървъри, които са отбелязали значителен ръст през миналата година. Слабостта в Китай също е довела до този спад. Кларк пояснява, че извън Китай поръчките за сървъри отчитат леко покачване. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още