Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Денят за разплата на Apple идва

Освободените офшорни пари вероятно ще увеличат възвръщаемостта на капитала, но акциите са обвързани с перспективите за iPhone

Денят за разплата на Apple идва

Снимка: Ройтерс

Можете да си купите цяла държава с 269 млрд. долара. Но дори и те може да не измъкнат Apple Inc. от сегашното ѝ затруднение.

Това затруднение е настоящият iPhone цикъл на компанията, който не е толкова добър, колкото се очакваше. Пускането в продажба на три нови модела на iPhone през миналата година, включително преработеният iPhone X, изглежда се охлажда по-рано от очакваното. Няколко компании, които доставят компоненти за устройството, предупредиха инвеститорите си в своите тримесечни отчети за отслабване на търсенето, въпреки че остават предпазливи да не споменават името на iPhone. Цената на акциите на Apple се понижи с 9% през последните няколко седмици и сега отчита спад от 4% спрямо цената в началото на годината, пише The Wall Steet Journal.

Всичкo това може да доведе до потенциално труден отчет за фискалното второ тримесечие, който ще бъде представен във вторник следобед. Някои анализатори вече понижиха целта си за продажбите за iPhone през останалата част от годината. И все пак целите все още могат да се окажат твърде високи. Сегашният консенсус на Wall Street показва, че приходите от iPhone са се увеличили с 13% годишно към края на март до 39,2 млрд. долара и с 18% до 29,9 млрд. долара през тримесечието, приключващо през юни. И тъй като продажбите на единица продукция се очаква да нарастват само в ниския едноцифрен сегмент за тези периоди, анализаторите изглежда разчитат на доста сериозни продажби на скъпия iPhone X в продажния микс.

Още по темата

Отчет под очакванията и прогнозата за нестабилност няма да са положителни за акциите. Но това този път трудно ще бъде компенсирано чрез капиталова възвращаемост. Apple обикновено увеличава дивидента си и обявява кампания по обратно изкупуване по време на пролетния си отчет, а тази година вероятно ще се възползва от 269-те милиарда долара, които Apple държеше в чужбина. Тони Саконаги от Bernstein очаква компанията да изразходва около две трети от тази сума за връщане на капитал през следващите 2½ години.

Като се има предвид малката вероятност Apple да похарчи тези пари за чудовищна сделка, компанията вероятно ще осъществи едно от най-големите изкупувания на акции. Също така би било добре да се изплати и част от дълга в размер на 162 млрд. долара, натрупан  през последните пет години.

Но акциите на Apple остават тясно свързани с продуктовия цикъл, а този цикъл остава доминиран от iPhone. Някои неща не могат да се променят дори с пари, с които може да се купи цяла страна.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Хардуер iPhone Apple

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Защо Apple обяви новите версии на iPad почти тихомълком?