IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на 2018 г. разходите за ИТ услуги ще достигнат 550 млрд. долара

Над 300 млн. смартфони ще притежават възможности за машинно обучение през 2017 г., прогнозират от Deloitte Global

22:38 | 27.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на 2018 г. разходите за ИТ услуги, които центровете за данни и софтуер ще извършват, ще достигнат близо 550 млрд. долара в световен мащаб, в сравнение с 361 млрд. долара през 2016 г. Това е записано в 16-тото издание на  Прогнозите на Deloitte Global в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите.

Въпреки че гъвкавите, базирани на потреблението бизнес модели няма да са повсеместни до 2018 г. (повече от 35% от ИТ разходите отиват за това), се очаква те да надвишат половин трилион долара и да нарастват бързо. Тази смяна ще трансформира начина по който ИТ индустрията продава и купува технологии в бизнеса в световен мащаб, казва Пол Саломи, Лидер за ТМТ (технологиите, медиите и телекомуникациите) индустрията на Deloitte Global.

„През 2017 г. технологиите, медиите и телекомуникациите ще стават още по-мобилни. В комбинация с по-умни и по-бързи възможности, тези иновации ще накарат бизнеса, правителствата и потребителите да се развиват и да създават възможности за широкообхватна трансформация между различните индустрии“, казва още Пол Саломи.

Според изследването повече от 300 млн. смартфони, или повече от 1/5 от продадените през 2017 г. устройства в световен мащаб, ще притежават способност за машинно обучение в следващите 12 месеца.

Машинното обучение в движение няма да се ограничи единствено до смартфоните, пише още в анализа на Deloitte. С тези възможности ще разполагат десетки милиони дронове, таблети, автомобили, устройства за виртуална или „допълнена“ реалност, медицински инструменти, Интернет на нещата – устройства и неочаквани нови технологии, посочват експертите. 

От Deloitte прогнозират още, че активният брой на устройства, оборудвани с четец на пръстови отпечатъци вероятно ще достигне 1 милиард за първи път в началото на 2017 г., като всеки активен сензор се използва средно по 30 пъти на ден, което означава 10 трилиона натискания през годината в световен мащаб.

С нарастващата скорост на достъп и въвеждане на тази технология, предизвикателството е да се определи кои допълнителни приложения могат да използват четци на пръстови отпечатъци и други биометрични начини за осигуряване на бърза и сигурна автентификация.

През 2017 г. продажбите на таблети вероятно ще са по-малко от 165 млн. броя, което е спад с 10% от 182 млн. броя, продадени през 2016 г.. Това предполага, че сме преминали пика на потребление на тези устройства, се посочва още в изследването.

Очаква се през тази година да бъдат направени значителни, осезаеми стъпки към внедряването на 5G, пето поколение на мобилните клетъчни мрежи. Планирани са актуализации на 4G мрежите, както и изпълнението на първи ограничени 5G внедрявания.

Това ще запознае потребителите и операторите с някои от най-важните характеристики на 5G мрежите, включително по-високи скорости, по-ниско забавяне при изпращането на информация, и поддържане на IoT сензори и устройства с ниска консумация на енергия и ниска скорост на предаване.

През 2017 г. се очаква звукозаписните плочи да продължат ръста в продажбите, достигайки 1 млрд. долара, включвайки и продажбите на свързаните устройства. Това се случва за първи път в световен мащаб през това хилядолетие, коментират от Deloitte.

Приходите от плочи и свързани устройства вероятно ще отбележат за седма поредна година двуцифрен ръст, който се равнява на 6% от прогнозните приходи на глобалната музикална индустрия в размер на 15 млрд. долара. Въпреки това е малко вероятно звукозаписните плочи да бъдат основен двигател за растежа или печалбата на музикалната индустрия. Бъдещето на музиката категорично е дигитално, убедени са експертите.

От компанията посочват и още една иновация, която има силата да промени света - автономното спиране. Според прогнозите през 2022 г. само в САЩ нещастните случаи при пътните инциденти ще са намалели с 6 хил., като за 2017 г. спадът ще е 16%. Най-важен фактор за намаляването на инцидентите е технологията за автоматичното аварийно спиране (AEB), пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още