IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите новини за пазара на компютри са още по-добри за Google

Chromebook се оказа добра алтернатива за много потребители по време на пандемията

10:15 | 11.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ore Huiying/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Индустрията за персонални компютри най-сетне получи тласък от работата от вкъщи. С малко помощ от децата, пише Wall Street Journal.

Компаниите за пазарни проучвания Gartner и IDC обявиха данни за продажбите на персонални компютри за второто тримесечие, като разликите този път са съществени. IDC обяви, че са продадени близо 72,3 млн. персонални компютъра в света през периода, което представлява 11,2% ръст на годишна база. Gartner твърди, че продадените бройки са 64,8 млн. или с едва 2,8% повече спрямо година по-рано. Близо 12-те процента разлика между данните на двете компании е впечатляваща, предвид факта, че през последните 12 тримесечия тя беше под 1%.

Разликата изглежда се дължи най-вече на бройките Chromebook, които IDC включва в общата бройка, докато Gartner не. Евтините лаптопи, работещи с операционната система на Google – Chrome, са особено популярни в някои училища, които в края на март затвориха врати, след като коронавирусната пандемия започна да се разраства. Създаде се по-голямо търсене от страна учениците, които се нуждаят от устройства, за да могат да продължат да учат от вкъщи.

Анализаторът на Gartner Микако Китагава оценява, че продажбите на Chromebook са скочили с поне 34 на сто на годишна база през второто тримесечие. Тя подчертава, че все пак данните са предварителни и може да не отразяват всички региони.

Chromebook е недооценен успех за Google, както и за партньорите на компанията в областта на персоналните компютри, включително Lenovo, HP, Samsung и Acer, които произвеждат устройствата. Първите модели се появиха на пазара през 2011 г., но бяха описвани като евтини и не толкова мощни. Но тяхната ефективност се подобри и устройствата скоро станаха популярни на образователния пазар заради рязко намалените им цени в сравнение с компютрите на Apple – Mac, които някога бяха лидер в областта.

До 2018 г. различните модели Chromebook представляваха 60% от глобалния пазар на персонални компютри за детски градини и училища според Futuresource Consulting.

Макар че тласъкът, който получава целият пазар на персонални компютри в глобален мащаб, може да е за кратко, търсенето в образованието може да продължи дългосрочно. Американските окръзи съставят планове за новата учебна година, а повечето въвеждат онлайн обучение, за да са подготвени в случай, че пандемията не бъде овладяна до есента. Това означава, че повече ученици ще се нуждаят от нови устройства, а Chromebook може да се окаже най-добрата възможност както за учениците, така и за бюджетите на техните семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още