IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчиците на Apple търсят спасение извън Китай

На фона на търговската война играчи като Foxconn проучват възможности за пренасочване на производството

09:05 | 28.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните доставчици на Apple насочват по-голяма част от производството си към Индия и Югоизточна Азия, докато търговското напрежение заплашва да увеличи разходите им, след като дълги години произвеждаха основно в Китай, пише Bloomberg.

Hon Hai Precision Industry, известна още като Foxconn, заяви през уикенда, че инвестира над 200 млн. долара в Индия и Виетнам. По-малкият конкурент Pegatron коментира в неделя, че е преместил в Индонезия част от производственото си оборудване, след като беше засегната от покачването на митата от страна на САЩ и сега проучва базиране на заводите си във Виетнам и Индия.

Въпреки че никой не посочва изрично, че пренасочва производството на продуктите на Apple, и двете новини подчертават степента, до която тайванските компании, които правят по-голямата част от световната електроника, преосмислят зависимостта си от втората по големина икономика в света.

От доставчиците на iPhone като Foxconn и Pegatron до производители на лаптопи като Compal Electronics се подготвят за тази фундаментална промяна в споразумение, което им служеше добре от 80-те години насам.

“Зачпонахме да доставяме от остров Батам, Индонезия, през януари”, коментира главният изпълнителен директор на Pegatron Ляо Съ-джан пред репотери тази неделя. “Това дали САЩ ще решат да продължат с нови мита от 1 март ще има ключово влияние върху скоростта, с която компанията ще направи бъдещата си диверсификация”.

Най-големите тайвански корпорации, които са ключово звено от глобалната верига на доставки на технологии, сглобяват устройства от базите си в Китай, а по-късно на тези продукти компании като HP и Dell поставят своите лога. Това може да започне да се променя, ако митата се повишат, а резултатът зависи от това дали Пекин и Вашингтон ще стигнат до търговска сделка, или ще продължат по трънливия път на преговорите.

Книжата на Pegatron повишиха стойността си с 2,2% в Тайпе в понеделник, а тези на Hon Hai останаха почти без промяна в цената.

Ляо твърди, че е малко вероятно Pegatron да започне да произвежда устройства във Виетнам и Индия през 2019 г., тъй като ще са ѝ нужни две години, за да устрои новите си заводи. Но компанията вече е преместила част от производствените си линии в тайвански градове.

В събота Hon Hai обяви в серия от документи, че е вляла 213,5 млн. долара в индийското си звено и е платила за правото да ползва 250 хил. кв. метра в индустриален парк във виетнамски град с цел извършване на операции и продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още