Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Доставките на ИКТ хардуер в България отбелязаха 10-годишен максимум

Това нямаше да се случи без договорите по големите обществени поръчки

Доставките на ИКТ хардуер в България отбелязаха 10-годишен максимум

Снимка: Pixabay

Доставките на компютърен и комуникационен хардуер в България отбелязаха 10-годишен максимум, съобщи агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Анализаторите подчертават, че 105 поредни тримесечия следят този сегмент и цифри като тези за първото тримесечие на 2018 г. се виждат през десет години.

Спадът в курса на американския долар, добрите две последни тримесечия на годината и трудните таргети в пазара на компютри, компоненти и периферия в съчетание с растящата единична цена на устройствата, доведе ръстовете в доставките на ИКТ хардуер почти до истерия в първото тримесечие на 2018 г. 

Още по темата

Всичко това нямаше да се случи без договорите за доставка на хардуер по големите обществени поръчки в България в последното тримесечие на 2017 г., които се издължават и през първото тримесечие на тази година. Само там подписаните договори за доставка на хардуер са на стойност  23,7 млн. долара.

Според анализа са „невиждани“ резултатите при настолните системи, сървърите, големите сторидж решения, твърдите дискове, мрежовия хардуер, токозахранващите устройства. Дори монитори и принтери удариха безапелационно двуцифрения ръст в щатската валута. Двата локомотива на хардуерния пазар – мобилните компютри и мобилните телефони - показаха характер, като вторите напук на световния тренд „пораснаха“ с плюс 17 млн. долара само за тримесечие.

Разбира се, далеч по-различна е картината в евро. И в бройки. Там нещата са си на мястото. Таблетите дадоха малко назад, а при смартфоните резултатът е минус 16 хил. в бройки. Но пазарът на смартфони е видимо труден, все още в офертите на големите играчи в сегмента висят стари модели без корекции в цените, а конкуренцията навлиза все по-горещо от интернет.

Азиатските доставчици вадят флагман след флагман със Snapdragon 845, три камери от по 20М пиксела и батерии с 3-4 000 милиамперчаса на цени от под 1 евро на ден.

На този фон складовете може да се напълнят и някой в планирането да пострада. В тази връзка, хубаво е дилърите и хипермаркетите да внимават какво и с колко зареждат, предупреждават авторите на анализа.

Другата изненада според тях е тенденцията в експорта. Първото тримесечие на 2018 г. си замина с второ място за последните 12 години, като за първи път в историята най-изнасяният вид хардуер е абсолютно дебютен за пазара.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg
Още по темата: Хардуер ЗОП хардуер ИКТ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Световният пазар на дронове ще нарасне тройно през следващите 10 години