IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага стандартен заряден порт за всички мобилни устройства

Най-много от решението би пострадала американската технологична компания Apple

17:45 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Европейският съюз иска да наложи стандартен заряден порт за мобилните телефони, таблетите и слушалките чрез предложение на Европейската комисия, представено днес. Ходът ще засегне най-силно производителя на iPhone Apple, предава Ройтерс.

Зад инициативата стоят повече от 10 години усилия, а Европейската комисия подчертава ползите за околната среда, както и годишните спестявания от 250 млн. евро за потребителите.

Съгласно предложението на ЕК портът USB-C ще стане стандартен за всички смартфони, таблети, фотоапарати, слушалки, преносими тонколони и конзолни видеоигри. Зарядните устойства ще бъдат продавани отделно от електронните устройства.

Комисията ще преразгледа регулациите си за екологичния дизайн в близко бъдеще, така че външното захранване да бъде оперативно съвместимо, което е последната стъпка към налагането на единно зарядно устройство.

ЕК заяви, че не цели конкретно Apple и отправя предложението, тъй като компаниите не са успели да договорят единно решение въпреки десет години преговори, които все пак са намалили броя на зарядни устройства за телефони до 3 от 30.

Apple се изказа против предложението.

Оставаме загрижени, че строгите регулации, които налагат само един тип конектор, спират иновациите, вместо да ги насърчават. Това от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света“, заяви компанията в свое съобщение.

Тя изрази опасения и към 24-месечния преходен период, в който компаниите трябва да приведат дейността си в съответствие с регулациите, когато те бъдат приети.

С все повече електронни устройства ние се сдобиваме и с все повече зарядни устройства, които не са взаимнозаменяеми или не са необходими. Ще сложим край на това положение. Предлагаме европейските потребители да могат да използват само един вид зарядно устройство за цялата си преносима електроника — това ще ни облекчи съществено в ежедневието ни и ще намали отпадъците“, заяви комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Познавам тези компании от години. Всеки път, когато отправим предложение, те казва „О, това е против иновациите“. Не, не е срещу иновациите, не е срещу никого. Както всичко, което прави комисията, това е в полза на потребителите“, каза още той.

Половината зарядни устройства, продадени с мобилните телефони през 2018 г., използват порт USB micro-B, 29% - USB-C, а 21% - зарядното на Apple, сочи проучване на ЕК.

Предложението се нуждае от зелена светлина от страните членки и законодателите на ЕС, след което компаниите ще имат две години да го приложат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още