IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК стартира регулациите за полетите на дронове

Предлага се категоризация и ограничаване на полетите край болници, места със струпване на хора, край инсталации и редица съоръжения

16:02 | 24.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия предложи днес въвеждането на ясни правила за работата с дронове, които предвиждат регистрацията на всички безпилотни летателни средства, както и на хората и фирмите, които ги използват. Въвеждат се три категории дронове - от детски играчки до машини с тегло над 25 килограма, предава БТА.

На регистрация ще подлежат ползвателите на онези дронове, които при удар може да предадат на човека кинетична енергия над 80 джаула, или чиято употреба създава заплаха за неприкосновеността на личния живот, защитата на личните данни, сигурността или опазването на околната среда. Регистрациите на дроновете следва да бъдат в електронен вид, подходящ за справки при необходимост.

ЕК цитира проучвания, според които летателни средства с излетна маса над 250 грама биха създали опасност при удар. Комисията предлага ограничаване на полетите на дронове край болници, места със струпване на хора, край инсталации и съоръжения, включително места за лишаване от свобода или промишлени предприятия, правителствени зони, защитени природни територии, части от транспортната инфраструктура.

Предлага се най-леките дронове да подлежат на най-малко ограничения, ако тежат под 25 килограма, летят на височина до 120 метра от земната повърхност, не превозват опасни товари и не изхвърлят материали. В списъка на опасните вещества и предмети, забранени за превозване с дрон, комисията поставя взирвните, твърдите, заразните и радиоактивните вещества, газове, запалими течности, окислители, киселини и отрови.

Предлага се право на управление на дрон да получават хора, навършили 16 години. Не се предвиждат ограничения, когато дронът е детска играчка или самоделно устройство с излетна до 250 грама. ЕК предлага държавите от ЕС сами да определят чувствителните зони за полети на дронове и да ги съобщават в единен общодостъпен електронен формат, включително по отношение на срока на действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още