IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти не вярват в големия iPad

Повечето анализатори не считат по-големия екран на бъдещия таблет на Apple за обосновано решение

16:52 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че потребителите отново започват да предпочитат добрия стар лаптоп. Производителите на таблети трябва да са доста креативни, за да повишат продажбите. За тази цел Apple развива iPad с диагонал от 12,9 инча, предаде наскоро Bloomberg. Това би било с 3 инча по-голям диагонал от най-големия iPad. Огромният iPad би бил дори по-голям от големия 11 инча Macbook Air.

„Аз не вярвам в ползата от такова устройство. Защото колкото по-голям става екранът, толкова по-малко мобилен е продуктът", казва Жан-Филип Бушар, главен анализатор за мобилен софтуер и приложения в IDC, цитиран от Wall Street Journal.

Вестникът анкетира 12 анализатори от технологичния сектор, които не работят в Apple или негов директен конкурент. От тях едва двама могат да си представят да пробват 12,9-инчов таблет за лични цели. Деветима са категорично против, а един е по-скоро неутрален.

„Не бих го купил, струва ми се малко обемист“, казва Реймън Лямас, анализатор в екипа за мобилни телефони в IDC.

Съществува, разбира се, и отсрещният аргумент, според който по-големият таблет ще бъде приет по-добре в определени пазарни ниши, като например ресторанти или архитектурни офиси. По-оптимистичните анализатори казват, че Apple ще покрие с продукта съществуващото търсене на по-големи екрани.

„Мисля, че Apple най-накрая е готова да покаже на света защо трябва да има такъв таблет", казва Тод Хаселтън от Techno Buffalo. Хаселтън казва, че най-малкото ще се замисли дали да не си купи по-голям Ipad. Той вече притежава IPad Mini и Macbook Air.

При всички положения обаче по този начин ще се увеличи гамата от продукти за лоялните клиенти на Apple. Това изглежда е посоката, в която Apple се движи от известно време.

„В миналото Apple приписваше на своите различни по големина продукти ясни функционални различия", казва анализаторът от Benchmark Capital Майк Хики. „Това размиване на тези граници сега показва, че компанията планира да предложи по-големи възможности за избор. След това клиентите ще да правят избора за покупката си въз основа на формални фактори и начина си на живот“.

„Самият аз преминах към по-малки таблети и по-големи смартфони, защото са по-леки за носене“, заяви Роб Ендерле, технологичен анализатор от Enderle Group.

„Откакто смартфоните станаха по-големи, таблетите губят пространство между лаптопите и телефоните. Не съм сигурен, дали по-големите таблети ще променят това, ако към тях не се добави и иновация“, казва Аджай Агарвал от Bain Capital Ventures.

„По-големият дисплей ще направи този iPad по-добър конкурент на лаптопите от предишните модели iPad. Apple ще трябва да се замисли обаче дали това няма да доведе до канибализиране на собствените Macbook Air“, казва от своя страна Тод Хаселтън от TechnoBuffalo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още