IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС взима Huawei под прицел

Брюксел планира законови промени, които да изключат ефективно китайските компании от търгове за мрежово оборудване

16:09 | 31.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз обмисля редица предложения, които на практика да доведат до фактическата забрана на оборудване на китайски производители, като Huawei Technologies, за мобилните мрежи от следващо поколение (5G мрежи). Това предава Ройтерс, позовавайки се на четирима висши представители на Европейската комисия. Това ще увеличи международния натиск върху най-големия производител на телекомуникационни устройства в света.

Въпреки че усилията в тази насока на ЕК са още на много ранен етап и могат да се окажат сложни за осъществяване, този ход бележи промяна в позицията на съюза в условията на нарастващи опасения за сигурността на Запада от страна на Китай.

Според цитираните от Ройтерс анонимни европейски служители една от възможностите, които се разглеждат от Европейската комисия, е да се измени датиращия от 2016 г. Закон за киберсигурността, който изисква фирмите, участващи при изграждането на ключова инфраструктура, да предприемат подходящи мерки за сигурност.

Чрез изменение на дефиницията за т.нар. „критична инфраструктура", така че в нея да се включи и 5G, текстът ще попречи ефективно на бизнеса в ЕС да използват оборудване, предоставено от всяка държава или компания, която е заподозряна в използване на нейното оборудване за шпионаж или саботаж.

Може да са нужни и други промени, като промени в правилата за възлагане на обществени поръчки. Всичките промени не са свързани само с една единствена компания ( Huawei), а са предизвикани от по-широките опасения за националната сигурност по отношение на Китай, коментират източниците.

Преди дни от Huawei заявиха, че „компанията е отворена и ангажирана да работи с европейските институции за разработване на стандарт за киберсигурност за Европа", добавяйки, че откриването на нов център за киберсигурност в Брюксел през март подчертава ангажимента на компанията към Европа. „Huawei има ясен опит в киберсигурността", посочи говорителката и подчерта, че концернът отрича отправените обвинения в шпионаж и саботаж.

САЩ се опитват да попречат на местните компании да купуват оборудване на Huawei и призовават други западни страни да направят същото. Австралия и Нова Зеландия вече изключиха технологичния гигант от 5G надпреварата. Германия също има опасения, но все още разглежда възможното изключване от търговете. Deutsche Telekom представи в сряда предложения за повишаване на сигурността на мрежата.

5G е следващият световен мобилен стандарт. Той трябва да позволява скорости на данните, които са поне 100 пъти по-бързи от тези на настоящите 4G мрежи и да осигури много ниско време за реакция. Освен това се очаква да няма прекъсвания по време на стрийимнг. Това са условия, които са необходими за бъдещите ключови технологии, като например автономно шофиране или мрежовото свързване на машините в промишлеността.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още