IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook пуска нови очила за виртуална реалност

Те няма да изискват свързаност с настолен компютър, за да работят

09:44 | 12.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Facebook пуска нови очила за виртуална реалност, които не се нуждаят от отделен компютър, за да работят. С този ход компанията ще позволи повече мобилно използване, отколкото това на съществуващия продукт на компанията Oculus Rift, обяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, цитиран от Ройтерс.

Говорейки на конференция на разработчици на виртуална реалност, той коментира, че устройството „Oculus Go” ще струва 199 долара, а доставките му ще започнат в началото на следващата година – твърде късно за тазгодишния коледен сезон, но вероятно преди новите предложения на конкурентите.

Facebook инвестира значително в хардуер за виртуална реалност, тъй като се надява, че технологията, която предлага 360-градусови панорамни гледни на далечни или въображаеми места, ще се превърне от нишова в масова, която се използва в игрите, комуникацията и бизнеса.

През 2014 г. Facebook плати 3 млрд. долара, за да придобие Oculus и да запази нейните служители.

Oculus Go пък е по-опростен хардуер от Rift, който излезе на пазара през миналата година, или пък от системата Vive, която е дело на HTC. И двете изискват свързване с настолен компютър, за да работят.

Главният технологичен директор на Facebook Майк Шрьепфер коментира, че устройството е насочено към хората, които нямат смартфони на Samsung. Oculus и Samsung Electronics вече продават устройство, наречено Gear VR, което може да бъде свързано с някои телефони на Samsung и благодарение на това наподобява Oculus Go.

Alphabet предлага конкурентни очила, наречени Google Daydream, които работят с повече смартфони.

"Оculus Go има потенциала да се превърне в голям двигател на растеж, ако хората харесат заглавията и приложенията, които се предлагат с тях“, твърди Стефани Ламас, вицепрезидент по прочуванията в Super Data.

Facebook ще намали окончателно цената на системата Rift до 399 долара от 499 долара, обяви компанията. Очакванията са, че Facebook ще продаде 213 хил. системи Rift тази година, а HTC – около 305 хил. системи Vive, сочат данни на Super Data.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още