IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФАНУК: Роботите ще освободят човешкия потенциал за нови технически и научни достижения

Роботите ще ни заместят в монотонния, тежък и непривлекателен труд и ние ще имаме време за наука и култура

08:58 | 06.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Инж. Емил Цветков. Снимка:&nbsp;ФАНУК България</em></p>

Инж. Емил Цветков. Снимка: ФАНУК България

Инж. Емил Цветков е сред специалистите у нас, проправили пътя на автоматизацията в индустрията. Започва своята кариера в ЗММ София през 1983 г., а през 1992 г. става сервизен инженер в българо-японско смесено дружество ФАНУК Машинекс. През последните 15 години ръководи сервизния отдел на фирма ФАНУК България, която тази година отбелязва своя 40-годишен юбилей. FANUC e световен лидер в областта на автоматизацията и роботизацията с повече от 750 000 робота FANUC и 4,5 милиона контролера FANUC инсталирани по целия свят. Производствените фабрики на японската компания са почти изцяло автоматизирани и роботизирани, като в тях се използват повече от 4000 робота.

Днес всички сме свидетели на бурното развитие на автоматизацията и роботизацията. Как виждате Вие близкото бъдеще в тази посока?

Тенденцията е във все повече производства тежкият човешки труд да бъде заменен от роботи или напълно автоматизирани машини. Например при металорежещите машини масово навлиза роботизираното зареждане със заготовки и разтоварването на готовите детайли. Тежкият физически труд, който може да навреди на човешкото здраве, също все повече се заменя от роботи. Например съществуват роботи, които леят разтопен метал или обработват горещи метални отливки, или товарят и разтоварват тежки материали. Роботите са неуморни и могат да работят по 24 часа всеки ден от седмицата.

Според Вас пандемията от COVID-19 до каква степен ускори тези процеси?

В голяма степен, защото много компании разбраха, че роботизацията на производството ще им помага изключително много в ситуация като днешната. Например, ако една възлова машина се обслужва от един или двама квалифицирани специалисти, отсъствието им може да причини спиране на производството.

Смятате ли, че роботизацията ще доведе до отпадането на някои професии и до възникването на нови?

Заместването на човешкия труд от роботи ще доведе до отпадане на професиите с тежък и еднообразен физически труд или пък със строго квалифициран физически труд като заваряването например. Друга възможност за замяна на човешкия труд са монтажните линии, на които се монтират прецизни, сложни и чувствителни елементи. Роботите ще ни заместят в монотонния, тежък и непривлекателен труд и ние ще имаме време за наука и култура. Според мен роботите ще освободят човешкия потенциал за създаване на нови технически и научни достижения. Следствие от тези процеси ще бъде увеличено търсенето на специалисти, които могат да програмират роботи и машини със CNC управление.

fanuc fanuc

Вие сте дългогодишен мениджър на сервизния отдел на ФАНУК България. Какви нови технологии използвате в сервиза на FANUC?

В момента FANUC внедрява нова система за дистанционна поддръжка FANUC Assisted Reality (FAR), която позволява клиентът да показва това, което вижда в машината чрез смартфон или таблет. Съответно, сервизните специалисти на компанията го насочват къде да погледне, какво да провери и какво да измери. Системата позволява изпращането на чертежи и техническа информация за различни настройки. В условия като днешните това ни помага много да реагираме своевременно и да не се налагат престои на машината.

Kаква е Вашата представа за бъдещето на индустрията в глобален мащаб и в тази връзка смятате ли за реална програмата за „Зелената сделка“ на Европейския съюз?

Вярвам в максимално автоматизираната индустрия, която не замърсява околната среда и помага на хората. Колкото до преминаването към алтернативни енергийни източници, смятам, че като намерение тази програма е много добра, но като срокове не смятам, че е реалистична. Все още енергетиката не е толкова „зелена“, колкото ни се иска, но това е пътят и се надявам да успеем да постигнем поставените цели. Приносът на FANUC в тази насока е създаването на енергийно-ефективни решения за своите продукти. Като най-красноречив пример може да се посочат шприц машините на FANUC, в които енергоемката хидравлична система изцяло е заменена със сервозадвижвания. Така за производството на един продукт с шприц машина на FANUC се използва 40% до 70% по-малко електроенергия в сравнение с конвенционалната шприц машина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още