IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gartner: Продажбите на таблети ще надминат тези на PC през 2015 г.

Данните показват, че спадът на глобалния пазар на компютри забавя темпото си

12:29 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Gartner: Продажбите на таблети ще надминат тези на PC през 2015 г.

Постепенният залез на индустрията на личните компютри, стимулиран от бързия възход на мобилните устройства, продължава. Според последния доклад на анализаторите на Gartner за глобалния пазар на компютри, таблети, "ултрамобилни" устройства и мобилни телефони продажбите на тези устройства ще достигнат 2,4 милиарда единици - ръст от 4,2% спрямо 2013 г.

Почти 88% от този брой ще се дължи на мобилните телефони и таблети. По-специално, устройствата, които ще се базират на операционната система на Google Android, ще са почти 1,2 млрд. броя, пише TechCrunch.

Но докато много хора твърдят, че таблетите ще станат "новият компютър", от Gartner твърдят, че все още не е достигнат моментът, в който таблетите ще надминат PC продажбите.

Очаква се през 2014 г. да бъдат доставени 256 млн. бройки таблети като iPad на Apple, Galaxy Tab на Samsung и Kindle Fire. За сметка на това ще бъдат продадени 308 млн. броя PC  (в това число влизат “традиционни” модели, дефинирани като лаптопи и настолни компютри, както и “премиум” модели – ултрабуци и хибриди между лаптоп и таблет като Lenovo Yoga. Gartner очаква повратната точка да е през 2015 г., когато ще бъдат продадени почти 321 млн. таблети спрямо почти 317 млн. компютри.

Любопитно е, че докато продажбите на персонални компютри неизбежно намаляват в продължение на години, през 2014 г. има забавяне на тази тенденция. След като Microsoft принуди много хора да се откажат от ползване на операционната система Windows XP, след като престана да я поддържа, това очевидно се отрази и на продажбата на хардуер. 

Доставки на хардуер по сегменти:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още