Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Германското правителство имало доказателства срещу Huawei

Според разузнавателна информация концернът доказано си сътрудничи с китайските агенции за сигурност

Германското правителство имало доказателства срещу Huawei

Оборудване за 5G мрежа в кампуса на  Vodafone Kabel Deutschland GmbH в Дюселдорф, Германия.  Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Федералното правителство на Германия твърди, че има доказателства срещу китайската технологична група Huawei. За това пише германският икономически всекидневник Handelsblatt, позовавайки се на вътрешноведомствен класифициран документ на Федералното министерство на външните работи. „В края на 2019 г. получихме разузнавателна информация от САЩ, която доказа, че Huawei работи с китайските агенции за сигурност", се казва в съобщението.

Още по темата

Германското външно министерство определя констатациите на американците като неоспорими доказателства, без да ги конкретизира повече. Но прави заключението, че: „не е налице надежността на китайските компании във връзка с изискванията за сигурност при изграждане на 5G мрежи“.

Федералното външно министерство предупреждава от месеци, че китайските мрежови технологии могат да бъдат използвани като врата за китайски шпиони и кибератаки. Ето защо ведомството на външния министър Хайко Маас се ангажира да гарантира, че политическата надеждност на производителите ще стане основен критерий при одобрението на доставчиците на 5G технологии.

Въз основа на всичко това Huawei би могла да бъде изключена от изграждането на германската 5G мрежа. Канцлерът Ангела Меркел обаче се противопоставя на строгите ограничения, защото се страхува за отношенията с Китай.

Още по темата

Документът на външното министерство показва подробно колко разединено е германското правителство в рамките на дебата за 5G. Дипломатите на Маас открито критикуват курса на канцлера. Те се оплакват, че правителството е „много закъсняло". Първоначално координацията на ведомствата беше планирана за октомври миналата година, но „канцлерството задържа проектозакона с месеци". 

Критично се оценява и поведението на федералния министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (CSU): „Федералното министерство на вътрешните работи първоначално намекна на Федералното външно министерство, че иска да регулира законово одобрението за използваните компоненти", се посочва в документа. Сега обаче министерството неофициално е обявило, че „този подход трябва да бъде заличен по искане на ръководството".

Вчера стана ясно, че Huawei Technologies ще получи достъп до части от следващото поколение 5G мрежи на Великобритания въпреки предупрежденията на Съединените щати. Правителството на Борис Джонсън заяви, че Huawei ще може да работи по изграждането на некритични части на мрежата, но не и по основните.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Номер 3 е прав ! В интерес и на статистиката всички китайски рутери на пазара имат бекдори. tp-link,d-link,toto-link и т.н. абсолютно всички :)
Китайският инженер след като напусне или го уволнят продава информацията в дарк нет и ако имате такъв рутер във вас сте готова конфекция ..... Е например с openwrt подобен рутер няма проблеми....
което отново доказва колко е бъглив китайския софтуер ....
8
 
13
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Въпросът е принципен - на всички е известно, че Huawei - най-големия крадец на интелектуална собственост е в много близки връзки с ККП и съответно китайските разведки...
Просто до сега много хора си затваряха очите заради примамливи комерсиални изгоди - много е лесно да се купува евтино и продава скъпо.
Но идва момент в който човек трябва да си избира приятелите ...
14
 
13
 
2
дядя Вова до: 0pk
преди 2 месеца
E как, честна дума!
Евреите искали от американците, при тяхното господство във въздуха да бомбардират пещите на 1 концентрационен лагар и ЖП линията, която докарва нови евреи за изтребване - американците казали: честна дума, нямаме ресурс (за Аушвиц или Освиенцим - не помня точно).

И после бомбардирали съседният град!
А приели в САЩ 1 кораб евреи и после рекли: честна дума, мандалото лопна!
Днес: Посолство на САЩ в Дания: Освиенцим е освободен от американската армия - честна дума!
6
 
18
 
1
0pk
преди 2 месеца
Ама те до сега без доказателства ли ги обвиняваха? :D
A за гугъла дето сътрудничи с ония, които ги подслушваха нямат ли доказателства или там вярват на честна дума? :)))

Още от Хардуер
Huawei отново предупреди САЩ за контрамерки