Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Глобалните приходи от продажби на компютри ще се сринат с 31 млрд. през 2020 г.

Особено силно ще са засегнати резултатите от продажбата на лаптопи

Глобалните приходи от продажби на компютри ще се сринат с 31 млрд. през 2020 г.

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Случващото се с Covid-19 предизвика най-значителния спад на продажбите на персонални компютри от 2013 г., след като пандемията засегна веригите на доставките и принуди потребителите да си поставят други приоритети, когато става дума за разходи.

След голям срив през първото тримесечие на 2020 г., глобалните продажби на персонални компютри записаха ръст в последните осем месеца. Но това не беше достатъчно, за да компенсира загубата на приходи за цялата индустрия през тази година.

Според Finaria.it глобалните приходи от продажби на компютри се очаква да се свият до 31,4 млрд. долара предвид пандемията, като през 2020 г. ще достигнат 202,2 млрд. долара.

Приходите от продажбите на лаптопи се свиват с 19,4 млрд. долара на годишна база, 60% от загубата на цялата индустрия през 2020 г.

Още по темата

Скокът в потреблението на смартфони и насочването на света от хардуер към облачни решения са основните причини за спада на продажбите на персонални компютри от години. Между 2011 г. и 2017 г. продажбите на персонални компютри се свиха с 30% до 262,7 млн. продадени бройки. Недостигът на процесори на Intel през 2018 г. сви продажбите до 259,7 млн, под нивото от предходната година.

Цялата индустрия за персонални компютри генерира 231,3 млрд. долара приходи през същата година, сочат данни на Statista.

В следващите 12 месеца сумата леко се увеличи до 233,6 млрд. долара. Но пандемията от коронавируса дойде и предизвика най-големия срив на пазара от години, въпреки нарасналото търсене на персонални компютри и лаптопи заради работата и ученето от дистанция.

Данните показват, че сегментът на лаптопите се очаква да отбележи най-голям спад на продажбите по време на кризата с Covid-19 – до края на 2020 г. приходите ще спаднат до 116,3 млрд. долара, което е 14,3% понижение на годишна база.

С 13,4% пък ще се свият продажбите на настолни компютри спрямо година по-рано до 50,2 млрд. долара. Глобалните продажби на таблети се очаква да генерират 35,6 млрд. долара приходи за 2020 г., или с 10,7% по-малко спрямо година по-рано.

Информацията от Statista подсказва, че ще са нужни три години, за да може индустрията за персонални компютри да се възстанови от ефектите от коронавирусната пандемия. През 2021 г. приходите се очаква да нараснат с 8,5% на годишна база до 219,5 млрд. долара, или с 14 млрд. долара под нивата от 2019 г. До края на 2023 г. световните приходи от продажби на компютри ще нараснат до 235,2 млрд. долара.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 1 месец
Малко е.
При тия космически цени на новия хардуер продажбите трябва да се сринат с 310 милиарда та да им е за урок, че купувачите не са безсмъртни дойни крави обречени винаги да купуват.
0
 
4
 
2
преди 1 месец
при лаптопите цените са здраво нагоре ... логично е да има по-малко потребление ...
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не мисля, че имаме много фирми, които разчитат предимно на продажбите на нови компютри, или лаптопи. Освен тези, които продават компютри втора ръка, но те ще се справят. Останалите разчитат основно на продажбата на компоненти. Не казвам, че ще им е лесно, но все пак вярвам, че ще успеят да излязат от кризата без особени щети.

Още от Хардуер
Какво се крие зад новия „мистериозен проект“ на Apple?