Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Глобалните продажби на компютри бележат най-големия си спад от 2013 г. насам

Кризата с коронавируса засегна сериозно доставките и производството на устройства

Глобалните продажби на компютри бележат най-големия си спад от 2013 г. насам

Снимка: Pixabay

Доставките на персонални компютри се понижават силно през първото тримесечие, тъй като производствените и логистичните предизвикателства са компенсирали по-голямото търсене, обусловено от поръчките заради нуждата от отдалечена работа и училищните поръчки в отговор на пандемията на коронавирус, става ясно от предварителни данни на две индустриални изследователски компании. Така през първите три месеца глобалните продажби на компютри са записали най-големия си спад от 2013 г., след като пандемията на Covid-19 засегна китайската верига на доставките и създаде производствени проблеми на големите хардуерни компании, предава Bloomberg.

Още по темата

Производителите в индустрията са продали 51,6 млн. компютъра през първите три месеца на 2020 г. Това представлява 12% понижение спрямо година по-рано, най-сериозният спад от 2013 г. насам, сочат данни на Gartner. В САЩ обаче се отбеляза леко увеличение спрямо година по-рано, но срив от 30,2% спрямо предходното тримесечие.

Анализаторите от International Data Corp. (IDC) твърдят, че спадът в глобалните продажби е с 9,8%.

IDC заяви, че спадът в търсенето вероятно ще бъде краткотраен, тъй като потребителите и предприятията вероятно ще засилят разходите. И все пак анализаторите очакват засилено търсене на компютри, монитори и други, след като притесненията се утаят.

„След първата блокада в Китай в края на януари, имаше по-малки производствени обеми при персоналните компютри през февруари, а това се превърна в логистични предизвикателства“, коментира Микако Китагава, директор проучвания в Gartner.

„Бизнесът, който някога задържаше своите служители предимно в офисите, ще трябва да инвестира в отдалечена инфраструктура, най-малкото, за целите на непрекъснатостта“, казва Лин Хуан, вицепрезидент на отдела за изследвания на устройства и дисплеи на IDC. „Потребителите, останали вкъщи, трябваше да се справят с това колко важно е да се поддържа актуална техниката“, добави Хуан, цитиран от Wall Street Journal.

Базираната в Китай Lenovo Group запазва първото си място сред производителите на персонални компютри с около 24% пазарен дял, твърдят Gartner и IDC. HP остава втора с около 22% дял. Трета е Dell Technologies.

Китай е най-големият производител на персонални компютри в света. Затварянето на заводите заради коронавируса доведе до липси при големите производители.

Когато Covid-19 принуди правителствата по целия свят да наредят на хората да стоят по домовете си, някои потребителите побързаха да си купят персонални компютри, но имаше проблеми с доставките, твърдят Gartner и IDC.

Сега се очаква бизнесът и потребителите да задържат по-дълго старите си компютри заради икономическите последици, свързани с пандемията, допълват от Gartner.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Ами да си намалят цените. Гледам всички компютърни части държат доста твърдо една и съща цена от доста време. Вместо да ги пуснеш с над 50-60% отстъпка, за да ги утикаш, ти "държиш цена"! Ами дръж си я и не се оплаквай, че нищо не може да продадеш!

Още от Хардуер
Добрите новини за пазара на компютри са още по-добри за Google